Cum afli totul despre firme

Bilantul contabil pe ultimii ani, cunoasterea posibilelor litigii comerciale sau a incidentelor de plati sunt doar cateva dintre informatiile pe care un om de afaceri trebuie sa le cunoasca despre viitorul sau partener. Prima modalitate prin care cineva poate obtine informatii despre o anumita companie este sa le solicite direct diverselor institutii la care orice firma este obligata sa le declare. Prima destinatie ar trebui sa fie Registrul Comertului de unde poate afla posibilii actionari, adm

Bilantul contabil pe ultimii ani, cunoasterea posibilelor litigii comerciale sau a incidentelor de plati sunt doar cateva dintre informatiile pe care un om de afaceri trebuie sa le cunoasca despre viitorul sau partener. Prima modalitate prin care cineva poate obtine informatii despre o anumita companie este sa le solicite direct diverselor institutii la care orice firma este obligata sa le declare. Prima destinatie ar trebui sa fie Registrul Comertului de unde poate afla posibilii actionari, administratorii, capitalul social. Puteti sa mergeti direct la sediul Registrului Comertului, insa pentru astfel de solicitari, pregatiti-va nervii pentru cateva cozi pe care trebuie sa le faceti. Datele solicitate vor ajunge la solicitant in cateva zile. Exista si varianta solicitarii datelor on-line, insa o cerere directa are avantajul certificarii directe a datelor de catre Registrul Comertului. In plus, exista si posibilitatea ca baza de date de pe site-ul Camerei de Comert si Industrie sa nu fie actualizata. Aceasta procedura se aplica doar pentru datele de la Registrul Comertului. Pe langa acestea mai trebuie cautate si bilanturile contabile depuse la Ministerul Finantelor, eventualele incidente de plata pe care firma respectiva le-a avut sau litigiile comerciale in care a fost implicata. O alta varianta, putin mai costisitoare, dar poate mai eficienta, este sa apelati la serviciile unei firme specializate in colectari de informatii comerciale. Cererea destul de mica pentru astfel de servicii a determinat poate si o oferta pe masura in Romania. Acum la noi functioneaza insa cateva astfel de firme. O astfel de companie iti poate furniza, in cateva zile, toate informatiile disponibile pe piata despre o anumita societate, fie ca aceasta este din Romania, fie din strainatate. „Noi lucram cu o companie mare de baza de date din Marea Britanie. Dupa ce am strans absolut toate informatiile, intocmim un raport si inscriem firma respectiva in anumite categorii de risc. Un exportator, spre exemplu, poate primi o opinie in ceea ce priveste livrarile maxime ce ar putea fi efectuate pe credit subiectului in cauza”, explica Iuliana Tiba, proprietara agentiei Infocolect. Costurile unui astfel de raport difera in functie de tara in care este inregistrata firma despre care se solicita informatii.

Informatii financiare si juridice

· Unele informatii financiare pot fi gasite la Camerele de Comert (profit, cifra de afaceri, capital social).
· Centrala Incidentelor de Plati poate furniza persoanelor juridice informatii despre un potential partener de afaceri. De aici poti afla daca firma respectiva a fost implicata vreodata in incidente de plata.
· De pe site-ul Ministerului Finantelor din Romania (www.mfinante.ro) pot fi aflate informatii despre bilanturile contabile depuse de o anumita societate.
· In cazul in care firma este cotata pe piata de capital, raportarile financiare obligatorii ale acesteia pot fi gasite pe site-urile burselor: www.rasd.ro, si www.bvb.ro.
· Informatii despre litigiile comerciale ale unei anumite firme pot fi aflate numai de la tribunalul la care a fost judecata cauza respectiva. Daca nu este cunoscuta localitatea in care a avut loc un anumit proces, informatii despre posibile litigii pot fi foarte greu gasite.
· Pentru firmele din strainatate, sursele de informatii raman aceleasi ca si in Romania: site-uri ale Camerelor de Comert, site-uri oficiale ale pietelor de capital si chiar site-ul oficial al firmei cautate sau agentii de presa. Datele care pot fi obtinute difera insa de la o tara la alta.

Rapoarte complete in „informatii privind agentii economici”

· Exista posibilitatea apelarii la firme specializate in obtinerea de informatii comerciale. In Romania functioneaza doar cateva: Infocolect, Intercredit, un departament specializat la Exim Bank. Firmele straine care furnizeaza informatii comerciale: IGK, Dun & Breadstreet, Burger.
· Infocolect poate fi contactata si pe Internet la www.infocolect.com. Aceasta lucreaza cu o companie de baze de date din Marea Britanie si poate furniza informatii despre companii inregistrate in orice tara. Firma intocmeste un raport care va contine: datele de identificare ale companiei, actionarii si asociatii, activitati principale sau secundare, exporturile sau importurile, managementul, incidente de plati, litigii, gajuri, ipoteci inregistrate in registrele publice, bilantul, contul de profit si pierderi, date istorice pe doi-trei ani anteriori, lichiditate, solvabilitate, profitabilitate.
· Raportul rezultat va contine o opinie cu privire la livrarile maxime ce pot fi efectuate pe credit.
· Preturile difera in functie de tara de unde se solicita datele, complexitatea raportului si timpul in care este dorit. La Infocolect, spre exemplu, pretul unui raport complet poate varia intre 45 si 165 dolari.

Informatii despre actionari

· Firme din Romania: mergeti la Registrul Comertului. De aici puteti afla: actionarii unei firme, obiecte de activitate, administratori, capitalul social etc. Tarifarea se face in functie de complexitatea datelor solicitate.
· Prin Internet, mergand la adresa www.ccir.ro unde gasiti doua baze de date care pot fi apelate online: Robix si Roleg. Pe Robix puteti gasi printre altele si profile complete de firme. Consultarea unui profil complet de firma (care cuprinde date despre firma -telefon, fax etc. -, persoane de contact, continutul unei oportunitati plasate de firma etc.) costa 12 centi. Pentru abonatii din Romania tariful de conectare este de 12 dolari si exista si posibilitatea de cumparare in avans a posibilitatii de accesare a 300 de profiluri de firma (36 USD).
· Pe Roleg pot fi verificate inregistrarile de la Registrul Comertului a peste 900.000 de firme. Informatiile de identificare a unei firme costa 36.000 lei, iar pentru capitalul social, actionari (fiecare), administratori, cifra de afaceri etc. se platesc cu cate 6.500 lei pentru fiecare.
· Informatiile aflate direct se obtin intr-un timp mai indelungat insa fata de cele online au avantajul ca sunt certificate direct de Camera de Comert.
· Uneori exista posibilitatea ca informatiile de pe site sa nu fie actualizate.
· Pentru firme din strainatate, cel mai bine este sa accesati site-urile Camerelor de Comert din tara respective. Nu toate sunt insa gratuite. In Olanda, spre exemplu, se plateste o taxa de 4,5 euro.