Băncile din zona euro au ajuns să ţină lichidităţi record în depozite overnight la Banca Centrală Europeană (BCE), de 777 miliarde euro (peste 1 trilion de dolari), ceea ce reprezintă peste trei sferturi din banii injectaţi în sistemul financiar de BCE prin împrumuturi ultra-ieftine pe trei ani, informează CNBC.
Practic, deşi au luat sume masive de la banca centrală, instituţiile financiare au preferat să întoarcă cea mai mare parte a banilor în depozite overnight, pentru a avea acces la lichiditate imediată, în loc să finanţeze economia zonei euro sau să se finanţeze între ele. Acest lucru indică teama băncilor de o furtună financiară, când lichidităţile imediate sunt de aur.
Băncile au luat 530 miliarde euro în această săptămână de la BCE, prin intermediul celei de-a doua oferte de împrumut pe trei ani, aceste sume adăugându-se celor 490 miliarde euro împrumutate în decembrie.
Trebuie spus că împrumuturile de la BCE se fac la un cost de 1% pe an, în timp ce parcarea sumelor în facilitatea de depozit peste noapte se bonifică doar cu 0,25% pe an. Astfel, băncile acceptă această pierdere doar pentru a avea acces la lichidtăţi imediate tot mai mari.
Dacă ar mai fi să luăm în calcul că per ansamblul sistemului bancar din zona euro în această perioadă băncile au avut împrumuturi scadente probabil mai mari decât un sfert din sumele atrase de la BCE, rezultă că băncile nu numai că nu au finanţat economia zonei euro, dar chiar au întrerupt o parte din finanţările acordate.
Datele publicate vineri de BCE arată că nivelul depozitelor overnight la banca centrală erau la finalul zilei de joi la 776,9 miliarde euro.
Nivelul ridicat al acestor depozite subliniază accentuarea lipsei de încredere din sistemul bancar european, ca o consecinţă a faptului că actuala criză a datoriilor regiunii a spulberat împrumuturile de pe piaţa interbancară.