De asemenea, a vorbit și despre sprijinirea altor afaceri aflate în dificultate financiară.

Prime Insolv Practice

Cu o vechime de 15 ani, Prime Insolv Practice este o societate de practicieni în insolvență. Aceasta este specializată în restructurarea și lichidarea companiilor aflate în dificultate financiară. Societatea își desfășoară activitatea în conformitate cu prevederile legale și este membră a Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență din România.

Prime Insolv Practice
Sursa foto: Arhiva personală/ Prime Insolv Practice

„Încercăm să încurajăm debitoarele să-și facă prezente problemele față de creditori. Deîndată ce au dificultăți, facem o analiză asupra situației financiar-contabile. Analizăm ce reprezintă sursele de venit ale companiei, care sunt contractele pe care ea menținându-le poate să-și asigure venit. Analizăm care sunt cauzele care i-au generat dificultatea, unde s-a manifestat problema”, a transmis Tatiana Onofrei în cadrul podcastului. 

Problema financiară poate apărea atunci când un împrumut a fost acordat în condiții prea oneroase. Atunci când garanțiile cerute pentru contractarea împrumutului sunt exagerate sau când un bun a fost achiziționat cu așteptarea că va genera venituri. De asemenea, există și posibilitatea ca planurile companiei să fi fost afectate din anumite cauze obiective.

„Noi identificăm activitățile care nu sunt profitabile pentru debitoare, pe care ea poate le menține dintr-o inerție, dintr-un istoric pe care îl are cu anumiți parteneri. Atunci, punem pe hârtie un set de propuneri. Arătăm ce anume ar trebui schimbat ca să se producă o însănătoșire. Unele sunt măsuri care pot fi drastice, dar ele trebuie asumate la nivelul acționariatului societății”, a transmis Tatiana Manolache Onofrei. 

Măsurile propuse de Prime Insolv Practice

Printre măsurile drastice, invitata a amintit despre ridicarea dreptului de administrare a debitoarei. În astfel de cazuri, Prime Insolv Practice decide să apeleze la specialiști, mai ales că „nu există practician în insolvență, nici cel mai bine organizat, care să fie capabil să stea și la recepție, să asigure și rezervările, să asigure și gradul de ocupare, să organizeze și evenimente”. 

„Există creditori salariați care așteaptă să-și primească banii din distribuiri. Fondul de garantare acoperă o parte. Sunt unii dintre ei care așteaptă ani de zile să valorifici bunuri. Sunt oameni care se regăsesc în situații dramatice”, a completat Tatiana Onofrei.

Ridicarea dreptului de administrare se adoptă doar atunci când nu există transparență, cand nu avem vizibilitate pe operatiunile debitoarei.  Legea obligă acționarul ca, pe perioada de observație, să conducă în continuare activitatea sub supravegherea administratorului judiciar, adica operatiunile de incasari si plati, incheierea de contracte noi.  

De asemenea, printre măsurile drastice se numără și valorificarea unor bunuri care nu sunt esențiale pentru reușita unui plan de reorganizare a debitoarei.

„Dacă vrei să te creadă creditorii că te străduiești din răsputeri să faci sacrificii și să-ți achiți datoriile cu bună credință, chiar beneficiind de o reducere a acestora, trebuie să se vadă efortul. Stai și muncești mai mult. Pleci mai rar în concediu. Vorbim de un soi de responsabilitate și de conștiință pe care creditorii trebuie să vadă că le ai ca să te susțină”, a explicat invitata. 

Adevărul trebuie știut înainte de orice

Tatiana Manolache Onofrei a afirmat că preferă să spună adevărul, chiar și atunci când este dureros. Mai ales că nu vrea să ofere iluzii. Ea a subliniat că o persoană care a muncit din greu pentru a construi un business merită să cunoască realitatea.

Tatiana Manolache Onofrei, cofondator al Prime Insolv Practice
Sursa foto: Arhiva personală/ Tatiana Manolache Onofrei, cofondator al Prime Insolv Practice

„Ceea ce ne caracterizează din perspectiva coordonării pe care o asigur eu în cadrul companiei este faptul că nu pretindem că le știm pe toate. Ne sfătuim, facem brainstorming ori de câte ori ne împotmolim. Cerem acordul creditorilor atunci când anumite operațiuni juridice pot fi interpretabile, atunci când considerăm că beneficiul imediat al unei măsuri adoptată de administratorul judiciar nu se va vedea mâine, ci se poate reflecta pe termen lung. Suntem extrem de transparenți”, a adăugat aceasta. 

Atunci când Prime Insolv Practice primește aprobarea din partea companiei aflate în dificultate, se deschid discuțiile cu creditorii. În schimb, dacă firma nu primește aprobarea, așteaptă ca societatea respectivă să ajungă în insolvență.

„Nici la nivelul acționariatului nu este ușor să asimilezi faptul că ce ai făcut bine 15 ani nu mai funcționează acum. Vine cineva și îți spune că el știe mai bine decât tine cum trebuie condus. Cred că la nivel social, psihologic, e greu să asimilezi lucrul acesta. Eu am constatat din discuțiile cu reprezentanții companiilor aflate în astfel de situații că oamenii sunt conștienți de faptul că există o dificultate. Ei speră să o poată temporiza. Li se pare în mod greșit că timpul îi ajută. Au tendința să se ferească de a apela la specialiști care aplică niște rigori”, a transmis Tatiana Onofrei. 

Când cer companiile ajutorul specialiștilor?

De obicei, proprietarii de companii ajung la specialiști abia după ce își epuizează toate resursele și suportul disponibil din partea altor afaceri. În momentul în care ajung la aceștia, companiile nu se mai află într-o simplă dificultate financiară, ci se află deja în starea de insolvență a patrimoniului.

Tatiana Manolache Onofrei a subliniat că, atunci când situația este prezentată cu rigurozitate și realism, iar oamenii beneficiază de asistență în procesul de convingere a creditorilor pentru a-i susține în redresarea lor, aceștia din urmă încep să câștige încredere. Este important ca abordarea să fie transparentă și bine fundamentată, pentru ca și creditorii să vadă intențiile serioase ale debitorilor de a-si plati datoriile.  Astfel, procesul de redresare devine mai eficient și mai sustenabil.

„Nu vin la noi pentru că nu au încredere. Pentru că avem tiparul unor demolatori, nu al unor constructori. Când zici lichidator judiciar, administrator judiciar, ai în minte pe unul care vine și-și pune semnătura pe conturile tale, pe societatea ta, care-i verifică fiecare leu, care te întreabă cât carburant ai cheltuit și de ce îți și păstrezi șoferul”, a adăugat invitata.

Câte firme au fost salvate de Prime Insolv Practice?

În toți anii de activitate, Prime Insolv Practice a administrat sau lichidat  cu 175-200 de firme. Din totalul acestora, compania a readus pe piață 5% din cadrul firmelor aflate în insolvență. S-a remarcat o creștere în ultimul an de 1,5%, din perspectiva propunerii planurilor de reorganizare. 

„Creșterea ponderii planurilor de reorganizare care vor fi implementate in viitor  va fi doar rezultatul luării măsurilor timpurii de către debitoare în sensul redresării și a concursului pe care creditorii îl dau. Din perspectiva creditorilor bancari, departamentele de workout și de monitorizare a riscului timpuriu sunt echipe de oameni bine pregătiți și disponibili în a discuta”, a transmis aceasta. 

Unele dintre principalele puncte de diferențiere ale Prime Insolv Practice pe piața firmelor de insolvență sunt reprezentate de experiența vastă în domeniul avocaturii și echipa bine pregătită. Tatiana Manolache Onofrei a menționat că cei 15 membri ai echipei, care include analiști financiari, practicieni în insolvență, juriști, avocati  și personal specializat în vânzarea și valorificarea bunurilor, sunt extrem de bine pregătiți profesional. Aceștia au o experiență considerabilă în domeniu.

„Fac insolvență de cel mai puțin de 7 ani. Sunt dispuși să se alăture în identificarea de soluții și au și disponibilitate de timp și pregătire profesională. Avem posibilitatea să răspundem rapid solicitărilor”, a adăugat invitata.