Alegerea unui aparat de aer condiţionat nu este atât de uşoară mai ales când te confrunţi cu o mulţime de termeni tehnici, dar şi cu nenumărate mărci. Spre exemplu, câţi dintre voi ştiu că Heinner sau Westwood sunt mărci proprii ale companiilor Flanco, respectiv Domo. De anul trecut, aparatele cu compresor de tip ON/OFF (pornit/oprit) au fost interzise de la comercializare.
Toate modelele care se găsesc pe piaţă în prezent vin cu tehnologia inverter. Un sistem de aer condiţionat cu inverter îşi reglează în mod continuu randamentul de răcire şi încălzire, pentru a-l corela cu temperatura din cameră, îmbunătăţind astfel nivelurile confortului. Inverterul reduce timpul de pornire al sistemului, prin urmare, se ajunge mult mai rapid la temperatura solicitată a camerei. Imediat ce temperatura corectă este atinsă, inverterul garantează menţinerea ei constantă.
La achiziţionarea unui aparat de aer condiţionat este bine să ai în vedere câteva criterii. Unul dintre acestea este capacitatea echipamentului care este exprimată în BTU/h (abreviere de la British Thermal Unit) şi se referă la puterea de răcire (sau încălzire) a aparatului. Dacă vrei să îți montezi aparatul în dormitor, un aparat de 9.000 BTU este suficient, dacă vrei să îl montezi în sufragerie poți să alegi unul de 12.000 BTU. Există aparate şi de puteri mai mari: 18.000 BTU/h, 24.000 BTU/h. Un alt aspect de care trebuie să ţii cont este nivelul de zgomot.
Această caracteristică este specificată în decibeli (dB) separat atât pentru unitatea interioară cât şi pentru cea exterioară şi evident este bine să aibă o valoare cât mai mică, pentru un confort optim. Aparatele ieftine au de regulă un nivel de zgomot de 38 dB pentru unitatea interioară, iar cele mai scumpe doar 19 dB.
Funcţii suplimentare
O soluţie ar fi achiziţionarea unui aparat de 18.000 BTU care să funcţioneze la minim. Aparatele de aer condiţionat au filtre care reţin praful şi impurităţile. Există aparate care au filtre din plastic, dar şi aparate care au filtre din oţel inoxidabil sau titan. Acestea trebuie curăţate periodic cu apă şi oţet sau cu un spray special pe care îl poţi cumpăra din magazinele de electronice şi electrocasnice. Atunci când filtrul este acoperit cu praf, aparatul nu mai funcţionează la capacitate maximă.
În plus, în momentul în care aparatul de aer condiţionat este în funcţiune, bacteriile de pe filtru se împrăştie în cameră, alături de un miros urât. Dacă consideri că este prea complicat, poţi apela la firme specializate care se ocupă de curăţarea aparatelor de aer condiţionat, preţurile variind între 70 şi 150 de lei pentru o unitate.
Amplasarea aparatului este importantă doar pentru aparatele ieftine, cele mai scumpe fiind dotate cu senzori care detectează prezenţa persoanelor aflate în încăpere şi împiedică fluxul de aer să ajungă direct pe acestea. De reţinut este faptul că temperatura din spațiul climatizat trebuie setată astfel încât să fie cu cel mult 10 grade mai mică decât cea exterioară întrucât schimbările bruşte și frecvente de temperatură pot provoca probleme de sănătate. În funcţie de model şi de producător, poţi beneficia de o serie de funcţii suplimentare utile, cum ar fi: mod răcire rapidă (volumul maxim de aer este activat pentru o durată scurtă prestabilită, după care aparatul revine automat la setările anterioare), mod „noapte“ (nivel redus de zgomot şi funcţionare uniformă a ventilatorului) sau adaptor Wi-Fi (permite controlul complet asupra unităţii de oriunde şi oricând de pe smartphone sau tabletă). Dacă îți cumperi aparatul din magazine online trebuie să socotești pe lângă prețul aparatului și montajul. De asemenea, ai grijă ca aparatul să vină cu kit de montaj inclus. Prețul cerut de montatori variază între 250 și 350 de lei. Dacă locuinţa nu permite montarea unui aparat de aer condiţionat clasic, există aparate portabile care sunt la fel de eficiente.