Indiferent că este roșu sau galben, un pepene este mai bun cu cât este mai mare. Acest fruct delicios și răcoritor este foarte căutat în timpul verii, având și anumite beneficii pentru sănătate.
Cum alegem cel mai delicios pepene?
Totuși, cum alegem cel mai delicios pepene? Medicul nutriționist Mihaela Bilic a oferit mai multe sfaturi. Potrivit specialistei, codița sau pedunculul trebuie analizată cu mare atenție.
Dacă este subțire, atrofiat și ușor uscat înseamnă că pepenele a fost cules la maturitate. Apoi pepenele trebuie să fie cât mai greu posibil. Când îl ciocănim să sune a gol, cu un pic de ecou, asta înseamnă că este copt, spune Mihaela Bilic.
„Indiferent că este roșu sau galben, pepenele este fructul verii, un desert delicios de sezon…cu condiția să fie rece și bine copt. Multă lume spune că trebuie să te uiți la “buric”, acea areolă de la bază: cu cât este mai mare, cu atât pepenele este mai bun. Se pare că acest criteriu nu influențează direct maturitatea fructului, mai degrabă variază în funcție de soi.
Ce trebuie analizat cu atenție este codița sau pedunculul: dacă este subțire, atrofiat și ușor uscat înseamnă că pepenele a fost cules la maturitate. Apoi pepenele trebuie să fie cât mai greu posibil, iar când îl ciocănim să sune a gol, cu un pic de ecou, asta înseamnă că este copt”, a explicat Mihaela Bilic.
Trebuie să fim atenți și la formă în momentul în care cumpărăm acest fruct
Potrivit explicațiilor oferite de medicul nutriționist, contează și forma. Dacă este oval este mai plin de apă, dacă este rotund este mai dulce. Totodată, trebuie să fim atenți și la amprenta solului. Este vorba despre zona în care pepenele a fost în contact cu pământul și nu a fost expusă la soare.
Cu cât culoarea ei este mai galbenă spre portocaliu, înseamnă că fructul a avut timp să crească și să se coacă. Pentru pepenele galben, trebuie să utilizăm mirosul. Cu cât este mai parfumat, cu atât este mai dulce, spune medicul nutriționist.
„Forma contează și ea: dacă este oval este mai plin de apă, dacă este rotund este mai dulce. Nu în ultimul rând fiți atenți la amprenta solului, zona în care pepenele a fost în contact cu pământul și nu a fost expusă la soare: cu cât culoarea ei este mai galbenă spre portocaliu, înseamnă că fructul a avut timp să crească și să se coacă. Pentru pepenele galben folosiți-vă și mirosul: cu cât este mai parfumat, cu atât e mai dulce”, a mai spus Mihaela Bilic.
Pepenele verde este în proporție de 92% apă
Pepenele verde este în proporție de 92% apă. Acest lucru ne explică de ce se mănâncă în special pe timpul verii, când este nevoie de hidratare.
În același timp, este bogat în antioxidanți, licopen, betacaroten și vitamina C. Totuși, contrar opiniei generale, specialiștii spun că nu ar fi o idee bună să-l depozităm în frigider. Perioada de valabilitate a unui pepene verde este de la trei până la patru săptămâni după ce este tăiat din viță, potrivit unor specialiști.