Alegerea și prepararea dovleacului sunt cheia unei plăcinte delicioase
„Mie îmi place foarte mult această legumă și chiar o folosesc în preparatele mele. Fac supă de dovleac, îl adaug în legumele la cuptor, îl pun în risotto și în deserturi. Este minunat în multe mâncăruri și se păstrează timp îndelungat”, a scris celebra Jamila, pe site-ul său.
Jamila a început prin a dezvălui că toți dovlecii sunt comestibili. Indiferent de varietate, fiecare dintre ei poate fi consumat. Deși unii dovleci nu sunt dulci și s-ar putea să nu fie pe placul tuturor, toți sunt buni de mâncat, inclusiv cei denumiți „dovleci porcești”.
Cei mai gustoși sunt dovlecii plăcintari sau turcești
„Bunica îmi spunea că dovlecii sunt mai buni după ce cade brumă pe ei, așa că îi lasă în grădină până după prima brumă. Apoi îl culegea pe toți și îi punea în pivniță. În serile geroase de iarnă scotea câte un dovleac și ni-l punea la copt.
Îl cocea în cuptorul sobei cu care ne încălzeam. Dacă nu era dulce, mai puneam zahăr și îl mâncăm că pe cel mai bun desert”, a povestit Jamila, renumitul vlogger culinar din România.
Cum se prepară dovleacul pentru plăcintă?
Înainte să vedem cum se prepară dovleacul pentru plăcintă și nu numai, trebuie să ne asigurăm că l-am ales corect. Jamila îi preferă pe cei mai mici, deoarece susține că sunt mai dulci. Apoi, se asigură că aceștia sunt „fermi, grei, cu coajă lucioasă.”
„Dacă dovleacul nu pare greu și dacă este moale, atunci e vechi și deshidratat. Dovlecii turcești sunt de obicei mai mari, dar aveți grijă să-i alegeți după aceleași criterii. Dacă vreți să-i păstrați pe o perioada mai lungă țineți minte că trebuie să stea într-un loc rece și întunecat.
Totuși verificați-i frecvent pentru că se pot strică. Mie îmi place să coc dovlecii și să congelez pulpă coaptă. Dacă vreau să-i folosesc în stare proaspătă, în curat și îi tăi în bucăți. Îi pun la congelator și apoi în mâncare fără a-i decongela. Se pot folosi fără probleme”, susține Jamila.
De ce este important să știm cum se coace dovleacul pentru plăcintă? Pentru că aceasta face diferența între un desert reușit și unul mediocru. Există oameni care prepară plăcintă cu dovleac călit; chiar și eu fac asta uneori. Totuși, plăcinta cu dovleac copt este mai bună și mai gustoasă.
Pentru a coace dovleacul, este recomandat să îl așezați întotdeauna cu partea tăiată în jos pentru a proteja pulpa de rumenire excesivă, în timp ce coaja va fi expusă direct la căldură, având în vedere că nu se folosește de obicei, însă dacă doriți să o consumați, va fi mult mai gustoasă rumenită.
Sfaturile din clipul nostru sunt foarte utile, mai ales pentru începători, iar piureul de dovleac copt pe care îl vom prezenta poate fi utilizat în diverse preparate, fiind perfect pentru checul cu dovleac și alte prăjituri, și se poate congela pentru a fi folosit cu alte ocazii.
„Pentru a nu se rumeni excesiv, eu îl coc întotdeauna cu partea tăiată în jos, adică încerc să protejez cât mai mult pulpă. Expun coaja la căldură direct, pentru că oricum nu o folosim sau dacă dorim s-o mâncăm, este mult mai bună rumenită.
Sfaturile din clip sunt foarte prețioase, mai ales dacă sunteți la început de drum. Va arăt cum să faceți piure de dovleac copt pe care îl puteți pune la orice. Este perfect în checul cu dovleac, dar și în orice alte prăjituri. Se poate și congela și folosi cu alte ocazii”, susține Jamila Cuisine.