Dacă dorești să te bucuri cu adevărat de beneficiile aduse de locuitul la mansardă și să privești lumea de la înălțime, asigură-te că alegi ferestrele potrivite pentru mansardă.
Dimensiunea și numărul ferestrelor
Cantitatea optimă de lumină naturală din mansardă este dată de suprafața vitrată, așadar este important să alegi cu atenție dimensiunea și numărul ferestrelor – recomandarea este ca suprafața vitrată să fie de minimum 10% din suprafața podelei. O suprafață vitrată mai mare va oferi eleganță încăperii, va transforma interiorul și va da senzația că spațiul este mai mare. În funcție de efectul dorit, poți opta pentru mai multe ferestre mici montate în combinații sau ferestre mari, montate individual.
Modelul de fereastră
Preferi stilul clasic sau cel modern? Alegi materialul ferestrelor în funcție de tipul încăperii sau de stilul clădirii? Optează pentru ferestre de mansardă din lemn lăcuit pentru living, dormitor, birou sau dressing, iar acolo unde umiditatea este crescută, precum în baie sau în bucătărie, alege ferestre cu profil din lemn tratat termic, învelit în poliuretan. Este un model unic de fereastră de mansardă care nu are îmbinări și nu necesită întreținere.
Tipul de deschidere
Manevrarea cu ușurință a ferestrei de mansardă, este dată de modul corect de deschidere. În cazul în care ai un parapet între 130-150 cm, îți recomandăm să alegi ferestre cu deschidere de jos. Pentru a utiliza la maximum spațiul, poți amplasa sub fereastră, diverse obiecte de mobilier. Pentru a deschide cu ușurință fereastra de sus, înălțimea parapetului nu trebuie să depășească 130 cm.
Montaj etanș
Fereastra de mansardă se achiziționează împreună cu rama de etanșare, deoarece aceasta are rolul de a proteja împotriva pătrunderii apei din exteriorul acoperișului. Pentru un plus de confort termic și pentru a prelungi durata de viață a ferestrei, poți opta pentru un kit complet de izolare.
Accesorii – rulouri, parasolare
Avantajul ferestrelor de mansardă, în afara faptului că permit trecerea luminii naturale, apare atunci când din zi poți face noapte și te poți bucura de odihnă la prânz. Pentru ca acest lucru să fie posibil, ai nevoie de opacitate de până la 99%, iar aceasta opțiune este oferită prin accesorizarea ferestrelor de mansardă cu rulourile opace. Dacă vrei o lumină difuză, poți opta pentru rulourile semi-transparente sau jaluzele, iar pentru verile în care e prea cald și vrei să reduci temperatura cu până la 95%, alege o roletă exterioară. Acestea sunt create pentru a-ți oferi un maxim de confort și te ajută să te bucuri de un mediu aerisit și sănătos.
Dacă ești dezvoltator imobiliar, arhitect, inginer sau montator și ai un proiect de casă pentru care cauți soluții cu privire la utilizarea luminii naturale și a ventilației naturale, ai la dispoziție Ghidul de design VELUX .
În acest ghid, sunt prezentate o varietate de resurse valoroase, soluții pentru diferite tipuri de spații, studii de caz, proiecte VR, studii care arată care sunt beneficiile luminii naturale pentru clienți, precum și sfaturi și recomandări pentru design și proiectare. (P)