Sărbătorile de iarnă sunt despre familie și despre bucuria de a petrece timp de calitate cu cei dragi. Toată lumea este în febra pregătirilor pentru Crăciun, chiar dacă în 2020 acesta va fi mai puțin festiv, însă nu uitați că imediat după vine Revelionul.
Și dacă ați plănuit o petrecere restrânsă, conform indicațiilor autorităților în vremuri de pandemie, și dacă veți petrece noaptea dintre ani în cuplu, și dacă rămâneți acasă doar cu copiii, de pe masa festivă nu trebuie să vă lipsească șampania.
Șampania, cea mai importantă băutură de Revelion
Trecerea dintre ani nu poate fi marcată, la miezul nopții, decât cu o șampanie spumoasă, al cărei dop pocnește pentru a anunța bucuria începerii unui nou an. Deși crezi că ai timp berechet să o achiziționezi, cel mai bine ar fi să te aprovizionezi din timp, ca să nu te trezești pe 31 decembrie seara că ai uitat tocmai de băutura „vedetă” a petrecerii.
Șampania pentru Revelion trebuie aleasă pe sprânceană, pentru că gustul ei va fi primul pe care îl vei simți la miezul nopții și superstițioșii spun că așa va fi tot anul.
Indiferent că preferi o șampanie de lux, ediție limitată, că vrei să mergi la sigur cu un brand popular precum Moet sau că faci o alegere pentru buget mai redus, trebuie să știi că eticheta cere ca aceasta să se servească din pahare alungite, cu diametru nu prea mare și cu picior înalt, pentru ca gustul său delicat, textura mătăsoasă și bulele să nu se risipească la contactul cu aerul.
Diferența între șampanie, vin spumant și vin spumos
Șampania este o băutură care nu lipsește de la nicio sărbătoare, indiferent de prilejul ei. A fost descoperită acum o jumătate de mileniu, accidental, de călugării francezi care au considerat-o „vin stricat”, iar după trei secole a devenit foarte populară.
Șampania este un nume dat doar vinurilor produse în regiunea Champagne din Franța și elaborate după metoda Champenoise, iar restul băuturilor din această categorie se numesc „vinuri spumante”.
O altă diferență esențială, în afară de cea de brand, stă în modalitatea de preparare a șampaniei și a altor vinuri spumante.
Vinul devine spumant după ce trece prin două faze de fermentare: prima este cea obișnuită a oricărui vin, a doua este cea prin care băutura reține dioxidul de carbon. Tocmai de aceea a doua fermentare are loc în sticle speciale, foarte rezistente, care să facă față unei presiuni de până la 6 bari.
Metoda Champenoise este îndelungată și durează mai mult de un an, dar și cea mai costisitoare. Ea presupune cupaje de vinuri, care sunt amestecate în proporții bine stabilite pentru obținerea calității specifice, și degorjare, adică îndepărtarea depunerilor de drojdie din sticla în care a avut loc fermentarea.
Pe langa șampanie și vin spumant, există și vinurile spumoase, care sunt obținute, însă, prin impregnarea cu dioxid de carbon a vinului după prima fermentare. Dezavantajul acestora este că bulele de dioxid de carbon dispar rapid după turnarea în pahare.
Cel mai mare magazin online de băuturi alcoolice a pregătit o ofertă bogată de șampanie pentru toate gusturile, pretențiile și bugetele.
Aprovizionarea o puteți face din timp, prin comenzi online, evitând astfel aglomerația din magazine, iar produsele ajung la destinație în cel mult două zile lucrătoare. Un avantaj în plus este că puteți împușca doi iepuri dintr-o dată: pe lângă aprovizionarea proprie, puteți găsi și cadouri inspirate pentru cei care îl așteaptă pe Moș Crăciun, fie că optați pentru o sticlă de băutură, fie pentru una dintre numeroasele variante de coșuri-cadou pregătite de specialiști înainte de Sărbătorile de iarnă.