Aparitia unei sarcini este o veste care trebuie anuntata, mai devreme sau mai tarziu, atat in cadrul familiei, cercului de prieteni, cat si la locul de munca.
Fie ca este planificata, fie ca apare intamplator, chiar si in conditiile utilizarii de anticonceptionale, sarcina are un impact semnificativ asupra vietii personale si profesionale a femeii. Dar este important sa stii care iti sunt drepturile pe durata sarcinii si dupa nastere.
Iata ce prevede legislatia in vigoare pentru protectia salariatelor gravide.
Anunt in scris despre starea de graviditate
Daca esti gravida, trebuie sa iti anunti in scris angajatorul despre starea ta fiziologica de graviditate si sa anexezi un document medical eliberat de medicul de familie care sa ateste sarcina.
Angajatorul nu are dreptul de a te concedia pe durata sarcinii si nici in concediul de risc maternal, concediul de maternitate sau in concediul de crestere a copilului. Exceptie fac situatiile de faliment sau de dizolvare a angajatorului.
Salariatele gravide au dreptul la:
- program redus de lucru;
- 16 ore libere lunar, pentru controale medicale;
- perioade de pauza, mai ales daca desfasoara activitati ce presupun stat prelungit in picioare sau efort fizic intens;
- schimbarea programului de lucru, astfel incat sa nu existe ture de noapte;
- modificarea conditiilor de munca, astfel incat sa se evite expunerea la factori de risc ce pericliteaza sarcina, cum ar fi munca in conditii de temperaturi extreme.
Daca vei omite depunerea unei instiintari in scris privind sarcina, angajatorul nu este obligat sa indeplineasca vreun drept dintre cele mentionate.
Program redus de lucru
Pe durata sarcinii, ai dreptul la program redus de lucru. In baza unei recomandari de la medicul de familie, „salariata gravida care nu poate indeplini durata normala de munca din motive de sanatate, a sa sau a fatului, are dreptul la reducerea cu o patrime a duratei normale de munca, cu mentinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului”, potrivit reglementarilor legale.
Concediul de maternitate
Concediul maternal cuprinde 126 de zile calendaristice si poate fi impartit in concediu de sarcina, numit si concediu prenatal (inaintea nasterii) si concediu postnatal (dupa nastere) sau concediu de lauzie, potrivit OUG 158/2005. Cele 126 de zile ale concediului de maternitate pot fi distribuite de fiecare femeie, dupa preferinte. Singura obligativitate este ca minimum 42 de zile din totalul de 126 sa fie luate dupa nastere. Doar cele 42 de zile de concediu postnatal sunt obligatorii. Restul de zile le poti lua cum doresti, in functie de cum te avantajeaza. Dupa terminarea concediului de maternitate, poti intra in concediul de crestere a copilului, avand optiunea de pana la 1 an sau 2 ani de varsta a copilului (pana la 3 ani in cazul unui copil cu dizabilitati).
Daca mama alege sa se intoarca la serviciu cu 60 de zile inainte de termenul stabilit, ea beneficiaza de un supliment de insertie.
In afara celor 126 de zile prevazute in concediul de maternitate, gravidele cu sarcina la risc au dreptul la concediu de risc maternal. Acesta se acorda in baza recomandarii medicului specialist, care atesta ca la locul de munca femeia insarcinata este expusa la factori ce pot afecta sarcina. Durata maxima a acestui concediu este de 120 de zile, in functie de starea de sanatate a gravidei.
Analize gratuite
Femeile insarcinate au dreptul la un set de analize gratuite, in care sunt incluse:
- hemoleucograma
- glicemia
- trigliceridele
- colesterolul
- ureea
- creatinina
- acidul uric
- calciul
- magneziul
- sideremia
- sumar de urina
- VDRL
- HIV
- grupa sanguina si Rh
- testul Babes-Papanicolau
Potrivit CNAS, au fost incluse in pachetul de servicii decontate si analizele pentru depistarea unor infectii precum toxoplasmoza, rubeola, citomegalovirus, hepatita B si C. Sunt decontate de asemenea ecografiile de morfologie fetala din trimestrul I si II de sarcina.
Controale gratuite
Femeile gravide beneficiaza de urmatoarele consultatii de monitorizare a evolutiei sarcinii:
- luarea in evidenta in primul trimestru de sarcina (foarte importanta este recomandarea de a lua acid folic in aceasta perioada pentru prevenirea malfomatiilor congenitale)
- supravegherea, lunar, din luna a treia pana in luna a saptea
- supravegherea, de doua ori pe luna, din luna a saptea si pana in luna a noua
- urmarirea lehuziei la externarea din maternitate (la domiciliu)
- in ambulatoriu, gravidele primesc consultatii pentru supravegherea evolutiei sarcinii si lehuziei.