Un videoclip terifiant prezintă o descriere exactă a modului în care va arăta Pământul, dacă nivelul mării ar crește cu 65 metri, când toată gheața de pe planetă se va topi. Tot mai multe date științifice arată că gheața de pe Terra se topește într-un ritm rapid.
Potrivit unui studiu publicat la începutul anului trecut, pierderea globală a gheții a crescut rapid în ultimele două decenii – de la aproximativ 760 de miliarde de tone pe an în anii 1990, la peste 1,2 trilioane de tone pe an în 2010, relatează Scoop.
Între timp, un al doilea studiu realizat de NASA asupra calotei glaciare din Groenlanda a constatat că cel puțin 75 de ghețari afectați de schimbările climatice sunt tot mai afectați. Savanții atrag atenția că mare parte a calotei glaciare din vestul Antarcticii s-ar putea topi complet, iar dacă nu sunt luate rapid măsuri, procesul va fi unul ireversibil.
Amploarea acestor efecte continuă să fie ignorată de comunitatea științifică globală
Amploarea acestor efecte, împreună cu implicațiile sale pentru creșterea nivelului mării, continuă să fie ignorată de comunitatea științifică globală. „Este ca și cum ai tăia picioarele ghețarului”, a declarat Eric Rignot, co-autor al studiului și cercetător al ghețarilor la Jet Propulsion Laboratory al NASA.
„Topiți picioarele ghețarului și corpul se va prăbuși. Cred că acesta este un exemplu că proiecțiile actuale sunt mult prea conservatoare. În timp ce privim mai atent, realizăm că aceste reacții apar mai repede decât s-a crezut”, a mai spus el. În timp ce primul studiu constată că pierderile actuale de gheață sunt în pas cu cele mai grave scenarii de creștere a nivelului mării prezentate de Grupul Interguvernamental pentru Schimbările Climatice (IPCC) al ONU, studiul NASA sugerează că IPCC ar putea să subestimeze viitoarele creșteri ale nivelului mării.
Cum ar putea arăta Pământul, dacă nivelul mării ar crește cu 65 de metri
În urmă cu câțiva ani, National Geographic a decis să creeze un scenariu extrem, în care toată gheața de pe Pământ se va topi. Cu ajutorul oamenilor de știință și al unor universități din întreaga lume, s-a realizat o descriere precisă a modului în care ar putea arăta Pământul, dacă nivelul mării ar crește cu 65 de metri.
Bruxelles, Veneția, Dakar și Mumbai, toate sub apă
Un videoclip terifiant difuzat de Business Insider, bazat pe estimările National Geographic, prezintă o imagine sumbră a unui posibil viitor al planetei. În videoclip, se poate observa cum multe orașe europene, inclusiv Bruxelles și Veneția, ar ajunge sub apă dacă acest scenariu ar deveni realitate. Între timp, în Africa și Orientul Mijlociu, Dakar, Accra și Jeddah ar avea o soartă similară. Milioane de oameni din orașe asiatice precum Mumbai, Beijing și Tokyo ar fi smulși din case de creșterea nivelului mării și vor fi forțați să plece.
Întregul stat Florida va dispărea sub ape
În America de Sud, Rio de Janeiro și Buenos Aires ar ajunge și ele, sub apă. În Statele Unite, lumea ar asista cum metropole ca Houston, San Francisco, New York City și întregul stat Florida vor dispărea în mare. Un studiu publicat în Science Advances de către cercetători din SUA, Marea Britanie și Germania avertizează că, în prezent, există suficiente resurse de combustibili fosili care să ducă la o topire completă a calotei glaciare a Antarcticii.