"Cred cu sinceritate că naţionalitatea, originea, este ceva ce nu ar trebui să conteze cu adevărat până la urmă. Importante sunt abilitatea, expertiza, experienţa, dorinţa, entuziasmul, spiritul de leadership şi trecutul. Toate acestea contează" a explicat Christine Lagarde pentru BBC, care este principala favorită la funcția de director al FMI, însă ca om politic are mai puțină experiență în spate decât un investitor al cărui singur scop este acela de a face bani.
Mai mult, toată lumea este de acord că Fondul Monetar Internațional trebuie reformat, iar el, la rândul lui, trebuie să își evidențieze mai mult rolul de reformator al sistemului financiar global.
Și sub acest aspect, Soros ar fi mai potrivit pentru că a declarat că vrea să reorganizeze întregul sistem economic global.
Jurnaliștii de la Wall Street Journal au scris despre faptul că un fond în care Soros a băgat peste 50 de milioane de dolari a organizat pe data de 8 aprilie o conferință internațională care își propunea să formuleze "noi reguli internaționale"și să "reformeze sistemul monetar global".
Evenimentul a adunat peste 200 de personalități din mediul academic, cel de afaceri și din aparatul guvernamental, în dorința de a repeta celebrul Bretton Woods din 1944, care a dus la crearea Fondului Monetar Internațional și a Băncii Mondiale.
De ce ar vrea Soros să reformeze sistemul monetar? "Nu există foarte mulți oameni care cunosc piața și care să fie dispuși să lucreze pentru binele public, iar eu am făcut prea mulți bani pentru mine", a declarat miliardarul american.
TOP 3 motive pentru care Soros ar fi potrivit ca șef al FMI
1. Cunoaște foarte bine sistemul monetar și economic mondial
2. Are experiență financiară
3. Are conexiuni și relații la nivel foarte înalt în toată lumea
TOP 3 motive pentru care Soros nu are fi potrivit ca șef al FMI
1. Este un personaj controversat
2. Nu este cunoscut ca fiind un bun diplomat
3. Nu ar avea sprijin din partea unor state membre
Un tehnocrat la FMI?
Având un politician ca director, indiferent de cât de abil va fi el, din aceeaşi regiune ca debitorii majori ai FMI, ar fi ultimul conflict de interese pentru FMI ca mediator. Din acest motiv, un politician european ar fi o parte a problemei, nu soluţia, consideră Martin Gilman, fostul reprezentant al FMI în Rusia, şi actual profesor la Şcoala Superioară de Economie.
Prerogativa tradiţională a europenilor ar fi avut sens dacă aceste ţări, împreună cu America de Nord şi Japonia, ar fi rămas centrul finanţelor globale. Dar centrul de greutate financiar s-a mutat în mod clar la est şi sud, lucru care nu se reflectă în cotele de vot deţinute de ţări în cadrul FMI: China are o cotă mai mică decât Marea Britanie sau Franţa, iar India mai mică decât Italia.
Poate că europenii ar fi iertaţi dacă ar fi furnizat directori de mai bună calitate în trecutul recent, consideră analistul. Din păcate, cei trei politicieni din ultimul deceniu s-au dovedit o dezamăgire. Predecesorii lor iluştri din zilele de glorie ale FMI, Jacques de Larosiere şi Michel Camdessus, erau greu de egalat. Ambii au fost francezi şi tehnocraţi desăvârşiţi, nu miniştri.
Cine este Soros
Mulţi îl ştiu pe George Soros, omul de afaceri american originar din Ungaria, ca fiind cel care a reuşit să facă un miliard de dolari într-o singură zi, pariind riscant pe lira sterlină.
Alţii îl ştiu ca fiind cel cel care a pus gând rău monedei euro a cărei moarte o tot prevesteşte de la începutul crizei din Grecia.
Puţini ştiu însă că George Soros deţine cel mai puternic fond speculativ de investiţii din toate timpurile.
Supranumit de revista Times "omul care a spart banca Angliei", Soros este cel care a fost acuzat în 1997 că a prăbuşit moneda Malaieziei, pentru propriile sale tranzacţii. Mai mult, în Thailanda, investitorul nu este cunoscut ca filantrop datorită fundaţiei sale umanitare, dar este branduit ca un "criminal de război economic, care suge sângele oamenilor".
Cine ar putea fi următorul șef la FMI