La bursa ICE Futures din Londra, cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna aprilie a crescut miercuri dimineaţă cu 1,72 dolari, ajungând la valoarea record de 107,50 dolari. Marţi seară, cotaţia barilului de petrol a urcat cu 0,04 dolari, la 105,78 dolari, cel mai ridicat nivel din septembrie 2008.
Conform unui raport Nomura, în cazul în care Libia și Algeria și-ar înceta livrările de petrol, barilul ar putea ajunge la nivelul de cel puțin 220 de dolari. 
Nomura a realizat o paralelă între tensiunile de acum din lumea arabă și războiul din Golf. În prima fază a acestuia, prețul petrolului a crescut cu 21%, comparabil cu ce se întâmplă acum în Libia (prețul barilului a crescut cu 13%).
În cea de-a doua etapă a războiului din Golf, prețul barilului de petrol a înregistrat o creștere de 130%, ceea ce ar putea să se întâmple și în cazul în care ar apărea tensiuni și în Algeria.
Conform unui articolul apărut în Time,  Muammar al-Gaddafi ar fi ordonat serviciilor secrete sistarea alimentării cu petrol în Marea Mediterană.