Cum ar putea arăta Pământul în 250 de milioane de ani

Oamenii de știință au folosit proiecții de la Chris Scotese – profesor în Departamentul de Științe ale Pământului din cadrul Universității Northwestern – pentru a vedea cum va arăta Pământul în 250 de milioane de ani și cum vor influența plăcile tectonice planeta noastră.

O simulare video a organizației nonprofit AGU (Advancing Earth and Space Science) arată potențialele schimbări masive asupra continentelor Pământului în următorii 250 de milioane de ani. Conceptul de „supercontinent” a fost propus pentru prima dată în 1912 de meteorologul german Alfred Wegener, potrivit Upworthy.

Wegener a sugerat că tectonica dinamică a plăcilor Pământului va fuziona, în cele din urmă, din mai multe continente, într-un supercontinent. Deși acest proces se va desfășura pe parcursul a milioane de ani, Wegener a studiat aceste schimbări și a numit supercontinentul „Pangea”. În clipul animat, se poate observa cum se vor transforma continentele de-a lungul anilor.

După aproximativ 250 de milioane de ani, Pangea va fi transformată radical. Oceanograful Mattias Green de la Școala de Științe Oceanice a Universității Bangor a condus un studiu care sugerează că mareele oceanice joacă un rol semnificativ în formarea supercontinentelor.

Ce se va întâmpla cu mareele?

El și-a împărtășit opinia într-un comunicat de presă: „Simulările noastre sugerează că mareele sunt, în acest moment, anormal de mari. Aceasta a fost întrebarea noastră motivantă: dacă mareele au fost slabe până acum 200 de milioane de ani și de atunci au crescut și au devenit energice în ultimele două milioane de ani, ce se va întâmpla dacă ne mutăm milioane de ani în viitor?”

Conform studiului, continentele se odihnesc pe plăci de rocă, cunoscute sub numele de plăci tectonice. Aceste plăci se mișcă încet, de-a lungul mileniilor, pentru a forma un supercontinent. Acest lucru face ca bazinele oceanice ale planetei să se deschidă și să creeze o masă neîntreruptă de apă. Plăcile sunt responsabile de formarea formei continentelor și a bazinelor de apă. În timp ce transformările anterioare au durat peste 200 de milioane de ani, studiul sugerează că, în următorii 50 de milioane de ani, mareele s-ar aduna și vor deveni mai puternice pentru a sparge continentul asiatic.

Oceanului Pacific și Oceanului Indian li se va alătura un nou ocean pan-asiatic

Peste 100 de milioane de ani, Oceanului Pacific și Oceanului Indian se așteaptă să li se alăture un nou ocean pan-asiatic. În cele din urmă, și celelalte continente vor intra în derivă. Peste 150 de milioane de ani, este de așteptat ca supercontinentul să înceapă să se formeze cu masele de pământ în mișcare, iar până la 250 de ani, se presupune că va apărea un nou supercontinent. Geofizicianul Dietmar Müller de la Universitatea din Sydney din Australia a adăugat că aceste schimbări masive nu sunt de natură să facă o diferență pentru viața actuală de pe Pământ, având în vedere perioada de 250 de milioane de ani.

El a subliniat că înțelegerea acestor aspecte oferă spațiu necesar studierii diferitelor aspecte viitoare.

„Probabil că nu înseamnă nimic pentru oamenii de azi. Dar îmbunătățește înțelegerea interacțiunilor dintre tectonica plăcilor, sistemul climatic al Pământului, oceanele sale și chiar modul în care evoluția vieții este, cel puțin într-o oarecare măsură, determinată de acest proces al mareelor”, a explicat el.