“În România, producţia medie la orice cultură este de 3,5 tone la hectar în timp ce francezii recoltează în medie 7 tone la hectar. Fermierii din România nu ştiu să folosească îngrăşămintele. Ei cred că dacă pun azot este suficient pentru cultură, dar pentru a obţine o producţie bune ai nevoie şi de alte îngrăşăminte. Încă există mulţi agricultori care <hrănesc> culturile după ureche şi ajung să pună prea mult îngrăşământ. Dacă ar folosi mai multe îngrăşăminte, producţia finală ar putea creşte cu 50%”, a mai spus Drăgan.

Acesta a dat un exemplu: dacă un fermier foloseşte doar azot pentru o cultură de grâu, atunci producţia ar putea ajunge la 2-3 tone la hectar. Dacă pe lângă azot se foloseşte şi fosfor şi potasiu, atunci producţia s-ar putea dubla.

“În România, circa 60% dintre fermieri fertilizează solurile doar cu azot, în timp de 40% utilizează NPK(azot- N,fosfor-P şi potasiu-K). Ne dorim să obţinem o cotă de piaţă de 8-10% din piaţa NPK, prin prin lansarea pe piaţa românească a produsului TOP-Phos, un nou tip de fosfor”, a declarat Marius Marica, director marketing al Timac Agro România, companie care oferă soluţii nutriţionale pentru producţia vegetală şi animală.

Recent, echipa Timac Agro România a efectuat o analiză a cifrelor financiare raportate de către 6.000 dintre firmele care activează în sectorul agricol românesc. Potrivit studiului, randamentul fermelor sub 500 de hectare este, în medie, de – 20%. La cele între 500 și 2.000 de hectare, randamentul mediu este de 9%, iar la cele ce depășesc suprafața lucrată de 2.000 de hectare, randamentul coboară la 6%.

“Un randament de 9% înseamnă că firma respectivă obține un profit de 9% din cifra de afaceri. Spre exemplu, la o cifră de afaceri de un milion de euro, profitul este de 90.000 de euro”, a completat Drăgan.

Compaia Timac Agro a obţinut o cifră de afaceri în acest an de 35 de milioane de euro. Timac Agro România face parte din grupul Roulier, care are o cifră de afaceri de 3,1 miliarde de euro anual.