Aceste active sunt scoase pe piaţă într-o perioadă în care yenul japonez este puternic, susţinând puterea de cumpărare a instituţiilor financiare japoneze şi oferind o „oportunitate majoră“, spune Richard Koo, economistul companiei de servicii financiare Nomura.
„Chiar dacă nu este vorba despre marcarea unui punct din greşeala adversarului, faptul că instituţiile financiare japoneze preiau operaţiunile asiatice ale băncilor europene care nu mai sunt capabile să le susţină ar fi un mare plus atât pentru Japonia, cât şi pentru economia globală“, consideră Koo.
El spune că a văzut dovezi care arată că băncile japoneze şi companiile de asigurări s-au înţeles deja cu bănci europene în căutare de cumpărători pentru activele din regiune.
Băncile japoneze ar putea fi o forţă stabilizatoare în Asia, spune Koo, avertizând că va apărea „o mare explozie în economiile emergente dacă instituţiile europene ar ieşi din aceste afaceri fără a găsi mai întâi un înlocuitor“.
Economistul Nomura, care consideră că stimulii fiscali din partea guvernului sunt necesari pentru a sprijini economia în perioade de recesiuni contabile, spune că prioritatea pentru regulatorii europeni este să se asigură că împrumuturile acordate de băncile lor locale nu se reduc semnificiativ.
Pentru a ajunge la acest rezultat, instituţiile financiare europene trebuie să repatrieze capital. Asta înseamnă că sunt nevoite să oprească împrumuturile pe pieţele străine şi să renunţe la activele secundare din afara Europei.

SURSA: Market Watch