Cum ar trebui depozitat untul. Iată ce spun experții chestionați de Simplyrecipes când au fost întrebați cum ar trebui depozitat acest produs.

Cât timp poți lăsa în siguranță untul pe blatul din bucătărie

Răspunsul este destul de simplu. Potrivit expertului culinar Tonja Engen, untul nu trebuie lăsat afară mai mult de patru ore.

Deși acele câteva ore îi oferă mai mult spațiu de mișcare decât altor produse lactate, despre care „USDA și FDA susțin că trebuie depozitate imediat la frigider”, Engen sfătuiește să „băgați la rece untul nefolosit, cât de repede puteți. Culoarea și aroma untului pot fi afectate dacă este lăsat afară”.

Expertul susține că nu există nicio diferență între untul sărat și nesărat când vine vorba depozitarea la frigider.

„Păstrarea untului la temperatura camerei, indiferent de tipul acestuia, nu este recomandată”, adaugă Engen.

Untul trebuie depozitat într-un recipient special, cum ar fi o untieră?

Engen susține că „depozitarea untului în orice recipient, la temperatura camerei, nu ajută la prelungirea termenului de valabilitate al acestuia.”

În schimb, în frigider, cel mai bun mod de a păstra untul este „în ambalajul original, în partea cea mai rece a frigiderului”.

Dacă ați găsi unt la reducere și doriți să faceți provizii, cumpărând mai multe pachete, expertul sugerează să le țineți în congelator. Se păstrează mai bine și poate fi folosit și după perioada de expirare, explică el.

Cel mai bun mod de a înmuia untul scos de la frigider

Engen sugerează ca untul scos de la frigider,  pentru a fi folosit la diferite preparate, să fie lăsat la temperatura camerei timp de 30 până la 45 de minute. „De asemenea, puteți tăia untul în bucăți mici, lăsându-l să stea la temperatura camerei timp de aproximativ 15 minute, deoarece „bucățile mici se înmoaie mai repede”, adaugă el.

În cazul untului congelat, cea mai bună variantă, pentru a se topi mai repede, este să-l dați pe răzătoare.

„Dând untul pe răzătoare, pe o bucată de hârtie cerată, facilitează transferul său într-un bol, pentru utilizare”, spune el. „Lăsați-l să stea la temperatura camerei preț de doar câteva minute, iar bucățile de unt se vor încălzi și se vor înmuia rapid”, sfătuiește Engen.

unt
SURSA FOTO: Dreamstime

Care unt este mai sănătos

Iată care sunt cele mai sănătoase două opțiuni, conform experților în nutriție.

Unt de la vaci hrănite cu iarbă

Acest tip de unt provine de la vacile care pasc iarbă, ceea ce duce la niveluri mai mari de acizi grași omega-3 și acid linoleic conjugat (CLA), potrivit cercetărilor. Acest tip de grăsime este mai sănătos pentru inimă, decât untul tradițional, așa că este considerat cel mai sănătos unt.

De asemenea,  este mai cremos și mai moale, făcându-l ușor de întins pe pâinea prăjită.

Untul organic

Dacă sunteți îngrijorat de expunerea potențială la pesticide și hormoni, untul organic poate fi o opțiune.

În plus, un studiu din 2017 din Țările de Jos a constatat că, la fel ca untul de la vacile care pasc iarbă, untul organic avea niveluri mai mari de grăsimi omega-3 și CLA, decât untul convențional.