Cum ar trebui depozitate corect alimentele în frigider. Nu mai faceți niciodată această greșeală!

Sursă:Dreamstime

Majoritatea oamenilor face anumite greșeli în bucătărie, care, din păcate, se pot reflecta asupra calității mâncării. Una din cele mai frecvente greșeli este legată de modul de depozitare a unor produse în frigider.

Așa cum se știe, toate fructele și legumele produc etilenă, un gaz care le accelerează coacerea. Există în frigider un compartiment special, cu un un nivel diferit de umiditate. Această umiditate (mai mică sau mai mare, în funcție de produs) ajută la menținerea prospețimii fructelor și legumelor mult timp după ce  au fost aduse acasă.

Potrivit Southern Living, majoritatea frigiderelor au chiar două astfel de compartimente: unul pentru fructe și altul pentru legume. Umiditatea este reglată în funcție de alimentele depozitate.  Unele sertare pot fi reglate pentru a preveni pierderea umidității și a împiedica veștejirea lor.

Conform specialiștilor, într-unul din aceste sertare ar trebui puse alimentele sensibile la etilenă, iar în celălalt cele care produc etilenă în mod activ, cum sunt roșiile.

Alimentele care produc multă etilenă

Alimentele care degajă o cantitate mare de de etilenă sunt roșiile, perele, bananele, avocado și roșiile. Puteți afla mai multe despre păstrarea alimentelor citind următoarea listă cu fructe pe care nu ar trebui de-acum să le mai depozitați împreună.

Merele

Merele sunt cunoscute ca mari producători de etilenă. Cantitatea de etilenă depinde de tipul de măr și de momentul în care au fost recoltate fructele. De aceea, este bine să le depozitați într-un loc mai răcoros, unde nu se află și alte fructe. Deși poate fi distructivă, producția de etilenă a merelor poate ajuta unele soiuri de cartofi, împiedicându-i să facă „mustăți”.

Avocado

Acest fruct nu produce etilenă până când nu este cules. Dar, odată ce începe să producă etilenă, avocado nu se mai opresc. Se știe că după ce s-a copt, un avocado durează doar câteva zile în frigider.

Bananele

Cultivatorii culeg bananele cât sunt verzi. Așa că, mare atenție: nu e bine să țineți un avocado în același sertar cu o banană verde. Odată ce bananele încep să se coacă, produc o cantitate mare de etilenă, conform unui studiu din 2018 Nature Plants.

Pepenele galben

Pepenii galbeni își produc propria etilenă. Uneori, sunt modificați genetic pentru a opri producția de etilenă, astfel încât să aibă o perioadă de valabilitate mai lungă. Pepenele galben va afecta alte produse dacă este ținut în frigider alături de ele.

Piersicile, nectarinele și prunele

Și aceste fructe foarte populare sunt culese cât nu s-au copt și când producția lor de etilenă este redusă. Cu toate acestea, pe măsură ce încep să se coacă, nivelul de etilenă va crește brusc – așa că o nectarină, o piersică sau o prună vor începe să dezvolte pete maronii dacă nu sunt ținute la frigider. Puteți păstra aceste fructe la un loc, dar departe de alimentele sensibile la etilenă.

Perele

Au și ele un conținut scăzut de etilenă când sunt verzi. Odată ce încep să se coacă, perele degajă o cantitate mare de etilenă. În acel moment, băgați-le la frigider pentru a încetini coacerea.

Tomatele

Diferitele tipuri de tomate își vor schimba culoarea și se vor coace pe măsură ce nivelul de etilenă crește. Cel mai bine ar fi să depozitați roșiile departe de alte produse. În plus, nu depozitați roșiile la frigider pentru că riscați să-și piardă aroma.

Alimente sensibile la etilenă

Anumite citrice, fructe de pădure și legume nu degajă etilenă și sunt destul de sensibile la acest gaz. Altele sunt atât de sensibile încât doar a sta în apropierea ”producătorilor” de etilenă le face să dezvolte pete maronii sau se strice. Cele mai sensibile legume la etilenă sunt broccoli, conopida, morcovii, castraveții, vinetele, ardeiul gras și salata.