Refrigerarea reduce rata la care alimentele se pot deteriora. Temperaturile scăzute încetinesc creșterea microorganismelor și viteza modificărilor chimice (inclusiv enzimatice), cele două cauze principale ale deteriorării alimentelor. Dar unele alimente se păstrează mai bine dacă sunt ținute în afara frigiderului, potrivit acestui site.

Refrigerarea ajută la prevenirea creșterii bacteriilor patogene

„Există un anumit nivel de alegere în ceea ce privește modul în care păstrăm alimentele cu risc scăzut”, spune dr. Rozita Vaskoska. „Fructele, cartofii și gemurile nedeschise nu trebuie refrigerate. Dar odată tăiate sau deschise, refrigerarea va ajuta la prevenirea creșterii bacteriilor patogene sau a formării toxinelor din mucegai”, explică ea.

Iată care alimente ar trebui refrigerate și care nu

Migdale și nuci măcinate: Țineți-le la frigider. Vor rămâne proaspete mai mult timp și vor fi protejate de moliile de cămară.

Mere: Nu le puneți mere la frigider în lunile mai reci. Vara, frigiderul le va mai oferi câteva zile de prospețime.

Avocado: nu-l puneți la frigider. Lăsați-l să se coacă în mod natural, la temperatura camerei. Dacă trebuie să-l păstrați mai mult timp, băgați-l la frigider pentru a încetini procesul de coacere.

Bananele: Nu se țin la frigider, dar urmăriți-le, deoarece se înmoaie rapid. Dacă brusc devin prea coapte, faceți chec cu banane sau zdrobiți-le și congelați-le pentru o utilizare ulterioară. Puteți pune la frigider o banană coaptă, pentru a o avea a doua zi – pielea se va înnegri, dar banana poate fi consumată.

Pâinea: Nu țineți pâinea la frigider, deoarece temperatura rece va face ca amidonul din pâine să se recristalizeze și să-și piardă umiditatea, făcând ca aceasta să se usuce. Trebuie păstrată la temperatura camerei sau la congelator.

paine
SURSA FOTO: Dreamstime

Ciocolată: ciocolata trebuie păstrată într-un spațiu răcoros și uscat. Păstrați toată ciocolata învelită strâns, deoarece umiditatea poate afecta textura (dacă stă suficient de mult pentru a fi afectată).

Ouă: Trebuie ținute la frigider – temperatura scăzută menține calitatea ouălor și le va ajuta să dureze mai mult. Păstrați-le în cofraj pentru a reduce pierderea umidității.

Smochine, lychees, rodii: Se țin numai la frigider!

Miere: Acest produs nu se ține la frigider. Păstrată la temperatura camerei, mierea nu se va strica. La frigider, se va întări și se va cristaliza.

Lămâi și lime: Se păstrează la frigider pentru că vor rezista mai mult, dar nu este nevoie dacă le folosiți rapid.

Muștar: Cu siguranță, la frigider. Odată deschis, va avea un gust mai proaspăt mai mult timp, dacă este refrigerat.

Ulei de măsline: Nu puneți uleiul de măsline la frigider pentru că se va solidifica. Depozitați-l într-un loc răcoros și uscat, ferit de lumina soarelui (nu lângă aragaz).

Ceapa: nu se pune la frigider. Nu îi place umezeala și se poate înmuia, putrezind. La fel și usturoiul.

Cartofii: nu se țin la frigider, deoarece temperaturile scăzute pot declanșa înverzirea și încolțirea lor. A se păstra într-un loc răcoros, întunecat și aerisit.

Dovleac: nu se bagă la frigider, mai ales dacă a fost tăiat

Fructele de pădure și cireșele: se țin la frigider, dar se spală înainte de a fi consumate

Porumb dulce: Da, la frigider, deoarece zaharurile se transformă în amidon imediat ce știuleții sunt culeși. Frigul va încetini procesul și ii va ajuta să reziste mai mult.

Sos de roșii: Unii oameni insistă că aciditatea din sos este suficientă pentru a inhiba creșterea bacteriilor. Cel mai bine este să citiți sfaturile de pe etichetă.

Roșii: Nu (niciodată) la frigider. Temperatura rece distruge aroma tomatelor.