Somnul bun nu este doar un mit. Într-un studiu din 2021 publicat în Sleep Medicine, s-a constatat că restricția de somn (doar 3 ore pe timp de noapte) are un impact negativ asupra hidratării și elasticității pielii și chiar asupra strălucirii tenului, scrie Consumer Reports.
Pe lângă cantitatea de somn, despre care se spune că joacă un rol important în sănătatea pielii și a părului, la fel de mult contează și poziția în care dormim. Dacă dormi cu fața în jos sau pe o parte, cu obrazul pe pernă, poți contribui la apariția ridurilor. Iar produsele de îngrijire a pielii se vor dovedi inutile.
CR a cerut dermatologilor și altor experți în păr câteva sfaturi cu privire la cea mai bună poziție de dormit pentru prevenirea ridurilor sau a ruperii părului în timp ce dormim.
Dormitul pe spate poate preveni ridurile?
Dormitul pe spate, care se mai numește și poziția în decubit dorsal, poate ajuta la ameliorarea simptomelor afecțiunilor de sănătate, cum ar fi alergiile, astmul și durerile de umăr.
De asemenea, poate sprijini alinierea coloanei vertebrale, dar ar trebui evitată dacă aveți arsuri la stomac, sforăit cronic sau apnee obstructivă în somn. Dacă sunteți însărcinată, ar trebui să consultați medicul înainte de a dormi în această poziție.
Pielea îți va mulțumi și pentru că dormi pe spate.
„Cea mai bună poziție de dormit este pe spate”, spune Mansha Sethi Thacker, dermatolog la St. Luke’s University Health Network din Center Valley.
„Când dormi pe o parte sau pe burtă, fața se cam agită pe pernă. În timp, asta strânge pielea. Din cauza frecării și a presiunii pe față, încep să se formeze ridurile și liniile fine”, explică ea.
Pentru ochiul neantrenat, ridurile pot arăta toate la fel. Dar o lucrare din 2023 publicată în ”Journal of Cosmetic Dermatology ”a clasificat ridurile în cinci tipuri.
Pe lângă ridurile feței cauzate de statul la soare și de vârstă, ridurile de somn s-au „format prin compresie repetată și prin forțele de forfecare și de stres care acționează asupra feței în anumite poziții de dormit (cel mai adesea poziția laterală).”
De ce apar riduri când domim pe o parte
Când dormiți pe o parte, ridurile de somn sunt cauzate de presiunea externă, mai degrabă decât de mușchii care controlează mișcarea facială. Fumatul și expunerea la razele ultraviolete ale soarelui dăunează colagenului, reduc elasticitatea pielii și pot duce la apariția ridurilor.
Producția generală de colagen este redusă, iar acest lucru poate afecta și modul în care rănile pielii se vindecă și cât de bine revine pielea. Acești factori te pot face mai susceptibil la ridurile de somn.
Poziția în care dormim afectează produsele de îngrijire a pielii
Pe lângă prevenirea formării ridurilor de somn, dormitul pe spate poate ajuta la păstrarea produselor de îngrijire a pielii pe zonele feței, fără să ajungă pe perne sau pe cearșaf..
„Am avut pacienți care aplică medicamente pentru acnee pe linia maxilarului, dar, peste noapte, aceste soluții sunt transferate pe pernă”, spune medicul Sethi Thacker.