În plus, se pare că la fel de importantă este și poziția în care ne culcăm. S-a spus că dormitul pe spate are mai multe beneficii pentru sănătate. Dar, conform experților, poate avea efecte pe termen lung asupra sănătății și de aceea, în anumite cazuri, această poziție nu este indicată, scrie Techradar.

Când nu ar trebui să dormim pe spate?

Cea mai bună poziție este aceea în care avem un somn profund, iar dimineața ne trezim plini de energie, consideră, la unison, medicii, care amintesc că fiecare organism este construit altfel și are necesități diferite. Pentru unele persoane, care se confruntă cu probleme de sănătate precum sforăitul, refluxul acid sau apneea în somn, dormitul pe spate poate fi nesănătos. Dacă nu suferiți de niciuna dintre aceste probleme, dormitul pe spate poate fi foarte bun pentru alinierea coloanei vertebrale. Explicația este simplă: dormind pe spate, coloana vertebrală rămâne aliniată corectă. Multe dureri cu care ne trezim dimineața rezultă din alinierea greșită a coloanei vertebrale în urma unei poziții de dormit incomode, care creează puncte de presiune în jurul corpului, în special asupra spatelui, umerilor și gâtului.

Care sunt beneficiile?

Nu există nicio cercetare care să ofere dovezi clare pentru o „poziție optimă a somnului”. Vârsta, greutatea, mediul, activitățile zilnice sau sarcina, în cazul femeilor, toate acestea joacă un rol când alegem o anumită poziție în timpul somnului. Cele mai cunoscute beneficii ale dormitului pe spate includ evitarea durerilor de cap și a problemelor legate de sinusuri, plus evitarea apariției ridurilor. Dormitul pe o parte sau pe burtă poate duce la apariția ridurilor, având în vedere modul în care pielea se strânge, sau la apariția acneii ,din cauza bacteriilor care se află pe fața de pernă.

Care sunt dezavantajele dormitului pe spate?

Sforăitul poate fi un dezavantaj major, dar poate fi redus prin schimbarea poziției de somn, deoarece ajută la deschiderea căilor respiratorii. Cu toate acestea, apneea în somn este mai severă și poate fi agravată de poziția în care dormim. Se estimează că 30% dintre americani au această afecțiune. Dacă somnolența resimțită în timpul zilei și tulburările de somn nu se îmbunătățesc după schimbarea poziției, consultați un medic specialist pentru a găsi cea mai bună soluție!

Dormitul pe spate este bun pentru inimă?

În general, dormitul pe spate poate fi bun pentru sănătate. Dacă ați fost diagnosticat cu anumite probleme cardiace, dormitul pe spate sau pe burtă pot pune prea mult stres asupra inimii. „Există unele date care arată că dormitul pe partea dreaptă ar putea fi mai bun pentru inimă. Ne scade ritmul cardiac, ne reduce debitul cardiac și reduce palpitațiile. Deci, pune mai puțin stres pe inimă”, spune medicul Stephen Meadows.