Dacă știți deja de ce nu ar trebui să spălați toate hainele la grămadă, puteți învăța cum să le sortați rufele pentru a le face să arate cât mai bine și a nu le distruge.
Prelungește viața hainelor sortându-le înainte de spălare
Experții de la P&G explică: „Separarea rufelor după culoare, tipul de țesătură, le prelungește durata de viață. Omiterea sortării nu înseamnă că hainele vor fi distruse, dar vei observa că arată mai noi pentru mai mult timp, mai ales când sunt spălate cu apă rece. Separați cât mai mult rufele pentru a obține cel mai bun rezultat”.
Evitați transferul culorilor
Mary Gagliardi, alias „Dr. Laundry”, om de știință și expert în curățare de la Clorox, este de acord:
„Sortarea rufelor înainte de a le băga la mașină este o strategie solidă pentru a obține rezultate bune. Spălarea articolelor închise la culoare și albe la un loc este modul în care obțineți un transfer vizibil al culorii”.
Preveniți aspectul supărător
Când combinați doar articolele închise la culoare (blugi, blugi negri, șosete negre, cămăși albastru închis etc.) într-o singură încărcătură, nu veți ști niciodată dacă puțină culoare iese la spălare și se transferă în alte articole.
Cum se sortează rufele
Citiți eticheta de îngrijire
Începeți prin a citi eticheta de îngrijire, în special la hainele noi. Eticheta vă va ajuta să alegeți temperatura potrivită a apei, ciclul mașinii de spălat rufe (utilizați ciclul blând dacă eticheta recomandă spălarea manuală) și temperatura de uscare. Separați întotdeauna articolele lavabile de articolele care trebuie curățate chimic și care necesită o atenție specială.
Sortați rufele după culoare
După ce hainele care trebuie duse la curățat au fost lăsate deoparte, sortați restul rufelor după culoare. Hainele albe, pastelate și gri deschis merg într-un singur teanc. Îmbrăcămintea închisă la culoare – bleumarin, maro, gri închis, negru – merg într-o altă grămadă.
Sortați după tipul de țesătură
Acum, sortați fiecare grămadă de rufe încă o dată, după tipul de material. Separați blugii și tricourile din bumbac de țesăturile sintetice ușoare sau de lenjeria delicată.
Produsele delicate pot fi puse într-o pungă din plasă speciale, înainte de a fi băgate în mașina de spălat. Sortați prosoapele de bumbac care produc scame de haine din microfibră pentru a reduce cantitatea de scame.
Sortați articolele foarte murdare
Dacă aveți haine foarte murdare, faceți o ultimă sortare. Hainele murdare de noroi ale copiilor sau cele pe care le-ați folosit în grădină nu trebuie spălate cu haine care sunt mai curate. Pământul sau murdăria se pot redepune pe alte țesături.
Dacă ați sărit peste etapele de sortare a rufelor, mai aveți o ultimă șansă de a preveni uzura ulterioară a țesăturilor.
În general, e bine să urmați aceleași reguli de sortare pentru ciclul de uscare ca și atunci când spălați rufele. Acest lucru se datorează faptului că articolele mai grele au nevoie de mai mult să se usuce decât cele mai ușoare.
Prin uscarea împreună, articolele mai ușoare sunt supra-uscate, ceea ce stresează fibrele, iar articolele mai grele rămân umede, pline de mirosuri.