Iată ce ar trebui să știți, potrivit The Spruce. Un beneficiu clar și frecvent citat al depozitării sticlăriei cu gura în jos este că astfel e mai puțin probabil să acumuleze praf. Expertul Petya Holevich consideră că aceasta este, în general, cea mai bună și mai practică abordare.
Pro: Așezarea paharelor cu gura în jos previne acumularea prafului
„Aș recomanda în mod special punerea paharelor din sticlă din care se bea apă zilnic cu gura în jos”, spune Holevich. „În caz contrar, va trebui să îndepărtați praful de fiecare dată când vreți să beți un pahar cu apă”, spune el.
Cu toate acestea, dacă dulapurile au uși solide care se închid bine, nu trebuie să vă faceți griji. Dacă depozitați sticlărie pe rafturi deschise, atunci e bine să le așezați cu gura în jos.
Pro: Previne răsturnarea paharelor
Depozitarea paharelor cu gura în jos este asociată și cu alte beneficii.
Ryan Knoll, proprietarul companiei de curățenie Tidy Casa, adaugă că, pe lângă prevenirea acumulării prafului, așa este și mai puțin ca paharele să cadă, mai ales dacă sunt grele.
Pro: Depozitarea cu gura în jos este plăcută din punct de vedere estetic
În plus, s-ar putea să doriți să optați pentru depozitarea paharelor cu gura în jos, deoarece arată mai bine așa în dulapul din bucătărie, notează Delah Gomasi, fondatorul serviciului de curățare MaidForYou.
„Ajută la estetica generală a bucătăriei, mai ales dacă dulapurile au uși transparente din sticlă”, spune el.
Contra: Depozitarea cu gura în jos poate duce la captarea umidității
Totuși, așezarea lor cu gura în jos are și unele capcane. În primul rând, trebuie să vă asigurați că le uscați în mod, înainte de a le pune pe raft.
Dacă sunt încă ușor umede pot atrage umezeala, ducând la apariția mirosurilor de mucegai, explică el. Acest lucru este cu atât mai probabil dacă trăiți într-un climat umed, spre deosebire de unul uscat.
Contra: Depozitarea cu gura în jos duce la ciobirea paharelor
Plasarea articolelor de sticlă cu gura în jos poate contribui la ciobirea lor, spune Knoll.
„Paharele de cristal, pe care ați dat o grămadă de bani, se pot ciobi foarte ușor dacă le puneți cu gura în jos”, adaugă el.
Dincolo de riscul ciobirii sau spargerii lor, există și un motiv pentru care paharele nu trebuie ținute cu gura în jos. Poate fi neplăcut să pui gura pe buza unui pahar care a atins diferite suprafețe pe care se află praf, mizerie, microbi și nu numai.
Cum poți menaja paharele delicate
Aveți două opțiuni, în funcție de metoda de depozitare preferată. Dacă doriți să depozitați paharele de vin cu gura în jos, pentru a evita praful sau alți contaminanți, încercați să puneți în dulap o hârtie de protecție. Acest lucru va ajuta la amortizarea lor și la evitarea ciobirii, deși experții nu recomandă acest lucru în cazul paharelor cu picioare subțiri sau fragile, cum ar fi cupele de șampanie.
O altă opțiune este să le acoperiți cu un șervet de hârtie, asemănător cu cel pe care îl găsiți pe un pahar de apă în camerele hotelurilor.
Deși s-ar putea să nu fie cea mai plăcută opțiune din punct de vedere estetic, aceste capace din hârtie sunt ieftine (și, deși sunt etichetate ca fiind de unică folosință, le puteți reutiliza de mai multe ori) și vor păstra atât interiorul, cât și marginea paharului.