Puțini dintre noi se pot lăuda cu o cunoaștere perfectă a tipurilor de băuturi și a paharelor din care se servesc acestea. În afară de clasicele pahare de vin, ne-am obișnuit să bem orice, fie că e vorba de o bere, fie de lichior, din paharele pe care le avem la îndemână. Și mai puțini știu cum se țin corect paharele atunci când sunt depozitate în dulapul de bucătărie sau într-o vitrină specială. Deci, cu gura-n sus sau în jos? Iată ce ne sfătuiește TastingTable.
Cum ar trebui ținute, corect, paharele? Cu toții am făcut această greșeală
Când site-ul Marthei Stewart a făcut un sondaj pe Instagram, a descoperit că aproximativ 53% dintre oameni își păstrează paharele cu gura în jos, în timp ce aproximativ 47% le țin cu gura în sus. Deși ar putea ceva lipsit de importanță într-o gospodărie în care sunt atâtea lucruri de făcut, se pare că există o modalitate corectă și una complet greșită de a depozita paharele și, în mod surprinzător, mulți oameni nu le așază corect în dulap.
Iată de ce contează ca paharele să fie așezate corect: adică cu gura-n sus.
Cum ar trebui ținute paharele pentru a nu le ciobi
Pare firesc ca paharele să fie ținute cu gura în jos, pentru a le feri de praf și de tot felul de insecte. Cu toate acestea, așa riscați mai mult să le ciobiți. Ca orice structură, există un punct de vulnerabilitate în sticlărie, iar cel mai probabil punct vulnerabil este partea cea mai subțire a paharului, care, în general, este marginea. Acest lucru este valabil mai ales pentru cupele delicate de șampanie.
Potrivit TastingTable, paharele nu trebuie ținute cu gura în jos fiindcă întreaga greutate a lor este susținută de marginile care sunt partea cea mai predispusă la spargere. În timp, acest obicei poate favoriza apariția fisurilor. De aceea, este bine să țineți paharele pe rafturile din dulap, cu baza mare, groasă, fixată pe raft.
Dincolo de riscul ciobirii sau spargerii lor, există și un motiv pentru care paharele nu trebuie ținute cu gura în jos. Poate fi neplăcut să pui gura pe buza unui pahar care a atins diferite suprafețe pe care se află praf, mizerie, microbi și nu numai.
Secretul pentru curățarea paharelor
De asemenea, nu este indicat să băgați paharele ude direct în dulap, întrucât excesul de umezeală poate deteriora mobilierul de bucătărie. Un expert în vinuri din Napa Valley a explicat cum ar trebui spălate paharele, potrivit Americastestkitchen.
Aceste sfaturi vă vor ajuta să vă păstrați paharele cât mai strălucitoare.
Clătiți paharul imediat după ce ați savurat un vin roșu
Sticla este poroasă și se poate păta. Asigurați-vă că ați clătit paharul cât mai curând posibil după ce ați băut vin roșu. Va ajuta pentru operațiunea următoare.
Nu le spălați în chiuvetă
Chiuveta poate fi un loc periculos. Mâinile pot aluneca mai ușor pe suprafețele umede și riscăm să ciobim sau chiar să spargem paharele. S-ar putea să credeți că mașina de spălat vase este soluția, dar cea mai bună variantă este tot spălarea manuală, într-un recipient mai mic, mai puțin rigid. Există chiuvete create special pentru asta, dar aceleași rezultate pot fi obținute cu un vas mai mic din plastic sau chiar cu un bol mare din silicon sau plastic.
Evitați detergentul de vase
Detergenții de vase pot face rău paharelor. Reziduurile pot modifica aroma vinului și nimeni nu ar vrea asta. Dacă nu puteți achiziționa detergenți speciali sau agenți de clătire, oțetul alb sau acidul citric fac adevărate minuni.
Uscați paharele pe un scurgător de vase
Lăsați paharele spălate să usuce, așezându-le cu gura în jos pe un scurgător de vase. Acest lucru permite aerului să circule dedesubt și previne apariția petelor. Dacă nu aveți un suport, utilizați un grătar.