Cum arată adevărata criză: Într-o ţară de lângă România, 20 de bănci sunt în faliment!

Nu mai puţin de 20 de bănci din Ucraina se află în procedură de lichidare, urmând să fie închise, conform declaraţiei preşedintelui Asociaţiei Băncilor din Ucraina, Aleksandr Sugonyako. Presa din ţara vecină scria, încă de la finele lunii martie, că, în lunile următoare, urmau să fie închise în total circa 50 de bănci.

Într-adevăr, sperie numărul impunător de instituţii de creditare care vor pune lacătul pe uşă. Însă este vorba, în general, de bănci mici, iar această situaţie nu prezintă risc sistemic. Mai ales că în Ucraina funcţionează aproape 180 de bănci. Potrivit informaţiilor Băncii Naţionale din Ucraina, la 1 septembrie 2011, 176 de bănci deţineau licenţă pentru desfăşurarea de operaţiuni bancare, transmite portalul Economiceskie novosti.

Practic, în Ucraina, 20 de bănci reprezintă 11% din numărul total de instituţii financiare. În România avem în total 42 de bănci, conform raportului anual al Băncii Naţionale a României (BNR) pe 2010.

Aleksandr Sugonyako a declarat că 19 dintre cele 20 de bănci au intrat în procedură de lichidare în urma deciziei băncii centrale, iar o bancă se închide ca urmare a hotărârii instanţei de judecată.

Cât a plătit Fondul de Garantare a Depozitelor

Trebuie menţionat că 18 din cele 20 de instituţii de creditare pe cale să se închidă se aflau în procedură de lichidare şi la începutul acestui an. Pe parcursul anului trecut, încă cinci bănci s-au alăturat plutonului falimentar, conform datelor Băncii Naţionale din Ucraina.

Cele 18 bănci aflate în procedură de lichidare la începutul acestui an aveau active care însumează 20,77 miliarde grivne (1,97 miliarde euro). Totalul activelor instituţiilor financiare din sistemul bancar ucrainean se cifra, la 1 ianuarie 2011, la 1.090,2 miliarde grivne (103,2 miliarde euro). Deci, activele celor 18 bănci aflate în lichidare la începutul acestui an aveau o pondere de 2% în total active bancare, potrivit datelor publicate în raportul anual al Băncii Naţionale din Ucraina, analizate de Capital.

Şi, pentru a remarca faptul că instituţia Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare are un rol important la momentul oportun, instituţia similară din Ucraina a fost nevoită să dea persoanelor fizice care nu-şi mai pot recupera banii din depozitele băncilor falimentare o sumă totală de 1,44 miliarde grivne (136 milioane de euro) în anul 2009. În 2010, această sumă aproape că se triplase, ajungând la 3,6 miliarde grivne (342 milioane euro).

De ce dau băncile din Ucraina faliment

Expertul bancar ucrainean Aleksei Luponosov, coordonatorul proiectului portalului băncilor din Ucraina, este de părere că toate băncile ar putea rămâne pe piaţă, însă depinde de strategia pe care o aplică proprietarii acestora. Astfel, poate exista strategia atragerii unor sume cât mai mari de bani, după care să se închidă, sau strategia de a desfăşura activitatea pe termen lung, relatează portalul MIGnews.

Potrivit expertului, din nefericire, multe dintre băncile mici urmăresc doar scopul atragerii unor sume cât mai mari de bani. Iar cele mai supuse riscului de a fi închise sunt cele care nu-şi majorează capitalul social.

În Ucraina a intrat în vigoare o prevedere potrivit căreia băncile trebuie să-şi majoreze capitalul până la nivelul de 120 miloane grivne (peste 10 milioane euro). Asociaţia Uniunea Bancară şi de Creditare din Ucraina a atras atenţia că această reglementare contravine unei directive a Comisiei Europene, potrivit căreia nivelul minim al capitalului social necesar pentru înfiinţarea unei bănci este de 5 milioane euro.

Sistemul bancar ucrainean nu o duce foarte bine. Băncile din ţara vecină au încheiat primele opt luni ale acestui an cu o pierdere de 4,6 miliarde grivne (435,5 miloane euro), faţă de pierderea de 4,9 miliarde grivne (464 milioane euro).

Extras din Raportul Băncii Naţionale din Ucraina pe 2010