Alexandru Rafila, deputat PSD a anunțat că social democrații și-au prezentat propria formulă pentru bugetul pe 2021. Potrivit acestuia, în domeniul medical PSD își dorește un fond de patru miliarde de lei și încurajarea prevenției, în contextul în care românii suferă de multe boli cronice.
Totodată, Rafila a mai precizat că accesul la sănătate și la educație sunt esențiale pentru dezvoltarea României. El a mai menționat că țar noastră trebuie să evolueze atât din punct de vedere economic cât și al sistemului sanitar.
„Accesul la sănătate și medicamente, la educație de bună calitate, sunt singurele soluții de dezvoltare sustenabilă a României. De curând am introdus în vocabular termenul de reziliență. Atunci ne confruntăm cu reziliența sistemlui de sănătate, cu cel economic, a societății în general.
Ceea ce se va întâmpla în continuare este imprevizibil. România nu poate să fie în afara acstei evoluții. Atunci încercăm să formăm condițiile astfel încât șocurile să fie cât mai reduse”, a spus Rafila.
PSD vrea un buget mai mare
Senatorul a mai adăugat că social democrații își doresc o creștere a bugetului, care ar urma să vizeze domeniul sănătății. Est vorba despre o creștere substanțială a Ministerului Sănătății dar și la nivelul Casei Naționale de Asigurare de Sănătate.
Potrivit acestuia, bugetul trebuie să fie unul flexibil, iar suma necesară ar fi de 4 miliarde de lei. El a mai subliniat faptul că românii trebuie să aibe acces la servicii medicale, iar sistemul santiar are nevoie de o reconstrucție.
„Ne propunem o creștere a bugetului. Ministerul Sănătății nu a reușit să cheltuiască banii alocați anul trecut. Să vă gândiți doar la achizițiile defectoase a produselor sanitare. Noi am propus o creștere substanțială a Ministerului Sănătății, dar și una pentru îngrijiri medicale la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.
Bugetul ar fi de 4 miliarde de lei. Bugetul trebuie să fie flexibil și adaptat situației.
Asistența medicală nu e doar un slogan de campanie. Oamenii trebuie să aibă acces la servicii medicale. Această sumă prevăzută ar putea să constituie prima măsură de reconstrucție a sistemului. Mai mult, rețeaua de centre de ambulatoriu, care să poată investiga și să interneze inclusiv câte o zi, este soluția pe care o practică multe țări europene.
Problema este că noi avem mulți ani de boală cronică. Propunerea pe care o avem e să introducem compensare sau gratuitate nu doar pentru medicamente, ci și pentru vaccinuri”, a spus Alexandru Rafila în cadrul unei conferințe de presă.