De la începutul invaziei la scară largă, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski locuiește pe strada Bankova, acolo unde se află palatul prezidențial În proiectul documentar „Un an”, realizat de publicația ucraineană Glavcom, șeful statului a arătat cum arată camera sa.
Camera lui Volodimir Zelenski
„Aici locuiesc. Ei bine, am coborât în adăpostul antiatomic. Dar, în general, locuiesc aici. Aceasta este casa mea… Timp de un an”, a spus președintele.
Videoclipul arată o cameră mică, cu un pat de o persoană, o masă, o chiuvetă și o oglindă. Aceasta se află chiar lângă biroul președintelui.
Anterior, președintele a declarat că invazia la scară largă l-a surprins acasă. După ce a primit un apel telefonic, a mers pe strada Bankova și de atunci locuiește acolo.
Momente grele pentru Volodimir Zelenski
La conferinţa de presă organizată la un an de la începutul invaziei ruse, preşedintele Zelenski a vorbit despre modul în care el şi familia sa fac faţă realităţii războiului. Preşedintele a mărturisit că aceasta a fost cea mai grea întrebare care i-a fost pusă în cadrul conferinței de presă care a durat două ore.
„Îi iubesc, bineînţeles. Îmi iubesc soţia, copiii, ei sunt oamenii cei mai importanţi pentru mine. Nu îi văd prea des. Pe părinţii mei – nu-i văd deloc. Dar sunt cu toţii în inima mea.
Principalul lucru este să nu-i dezamăgesc. Principalul lucru este ca ei, copiii mei, să fie mândri de mine. Şi mă bucur că sunt în Ucraina, că studiază în şcoli ucrainene.
Este important pentru un preşedinte al unei ţări, fie că este fost sau actual, atunci când eşti un preşedinte de război, este important să-ţi ai copiii aici, pentru că ţara este aici, pentru că băieţii şi fetele mor aici”, a spus Volodimir Zelenski.
Un an de război în Ucraina
Amintim că, în dimineața zilei de 24 februarie 2022, forțele de ocupație rusești au atacat orașele ucrainene. Ucrainenii au răspuns cu atacuri cu rachete în toată țara, iar apoi forțele terestre ale inamicului au trecut la ofensivă.
În special, Belarus s-a prezentat ca un aliat pentru armata rusă, care încerca să pătrundă și să ocupe regiunile nordice ale Ucrainei. Ca urmare, Belarus a primit propriul pachet de sancțiuni. Cu toate acestea, un an mai târziu, ei încă nu au îndrăznit să participe direct la războiul din Ucraina.
La un an de la începutul războiului, proteste pe scară largă au loc în întreaga lume. Atât străinii, cât și ucrainenii care sunt acum forțați să trăiască în străinătate ar trebui să li se alăture. Pe 24 februarie au avut loc unele acțiuni în capitalele europene, în multe orașe fluturând steaguri albastre și galbene.