Inspiraţi de decizia distrugătoare a lui Ceauşescu de a face una cu pământul o mare parte din centrul Bucureştiului pentru a face loc Casei Poporului, o clădire administrativă uriaşă, doi români au creat o ”Google Maps mash-up” care pune amprenta acestei clădiri în centrele unor oraşe din întreaga lume. Astfel s-a putut vedea cum ar putea arăta complexul masiv administrativ din România la Washington.

Trebuie să dai dovadă de multă imaginaţie pentru că nici măcar Ceauşescu nu ar fi putut construi pe Potomac, de exemplu. Dar dacă ar fi putut, rezultatele ar fi fost oribile – 6.300 de locuitori ai Washingtonului ar fi fost strămutaţi pentru a construi edificiul, potrivit calculelor mash-up-ului.

Scara prejudiciului ireparabil face ca cele mai regretabile proiecte americane de renovare urbană să arate modest prin comparaţie, scrie Atlantic Cities.

”Ţineţi minte acest lucru data viitoare când vă uitaţi cu tristeţe spre Southwest” /zonă problematică ce are nevoie de reamenajare, n.red/, avertizează Washington City Paper.

Atlantic Cities a titrat: ”Dacă oraşul dvs. ar fi fost distrus de planificatori urbani totalitarişti”. Conducătorul român autoritar Nicolae Ceauşescu a lăsat o amprentă grea asupra capitalei României, Bucureşti, printr-un proiect masiv de planificare urbană cunoscut sub numele de Centrul Civic.

În anii 1980, proiectul a făcut ca 40.000 de persoane să fie strămutate şi ca biserici şi mănăstiri din drumul lui să fie demolate, înlocuind totul cu clădiri din beton specifice erei comuniste, pe o suprafaţă de 8 kilometri pătraţi, şi complexe guvernamentale în inima a ceea ce a fost centrul istoric al oraşului.

Unul dintre noile monumente, Palatul Parlamentului în prezent, care are o suprafaţă desfăşurată de 333.000 de metri pătraţi, este considerat a fi cea mai mare clădire administrativă din lume şi ancorează Centrul Civic de-a lungul unei axe dramatice, în mare parte în acelaşi fel în care o face Capitoliul în Washington D.C.

Până astăzi, palatul şi structura urbană brutal reconstruită în jurul lui rămân ‘probabil cea mai violentă cicatrice lăsată de un regim totalitar’, potrivit lui Bogdan Ilie şi Dan Achim, realizatorii ”Google Maps mash-up”.

Cei doi au construit un proiect web deprimant de dramatic ce ilustrează amploarea acestei structuri în planificarea urbană totalitară, atunci când a fost transpus în alte oraşe.

În comentariul postat de Ilie şi Achim, ei au ţinut să sublinieze: ”Acest proiect este bagajul nostru, bagajul bucureştenilor, iar întrebarea de la care am pornit a fost: ‘Ce s-ar întâmpla dacă am duce acest bagaj cu noi prin lume?’ ”.

Proiectul de web, accesat cu adresa portmanteau.ro, calculează chiar numărul localnicilor care ar trebui strămutaţi din orice oraş, pe baza densităţii populaţiei locale, pentru o astfel de rescrierea grandioasă a hărţii urbane.
Sursa: Agerpres