De la etajul 35 al unui zgârie-nori din centrul metropolei Chicago, directorii Citadel execută una din opt tranzacţii cu acţiuni din Statele Unite. Asta înseamnă aproximativ 900 de milioane de acţiuni pe zi, mai multe decât intermediază Bursa din New York, care tranzacţionează zilnic circa 700 de milioane de acţiuni.
Dacă aţi lucrat vreodată cu brokeri online, tranzacţiile v-au trecut cu siguranţă prin Citadel. Cel mai notabil aspect la această companie este că toate aceste activităţi se desfăşoară într-o linişte deplină, spre deosebire de ringul bursier în care brokerii se luptă zilnic. Circa 40 de oameni conduc ringul bursier, dar nu fac altceva decât să supravegheze computerele care folosesc algoritmi ce urmăresc şi îndeplinesc ordinele clienţilor.
Aceasta este noua lume a bursei: Încet dar sigur, computere cu performanţe incredibile înlocuiesc miile de brokeri pe care eram obişnuiţi să îi vedem până acum zbierând şi fugind prin ringul bursier al NYSE.
Brokerii Citadel nu prea au parte de alergătură. Aceştia stau pur şi simplu în faţa unui rând de terminale computerizate şi mai apasă câte un buton de tastatură pentru a se asigura că maşinile funcţionează corespunzător şi că sunt conectate la bursele corecte.
Practic, programele folosite de Citadel au devenit ochii, urechile şi creierul bursei americane. Circa 20 de programatori dezvoltă algoritmii care decid cum se execută fiecare ordin. Aceşti ingineri programatori fac permanent ajustări, pe măsură ce computerele „învaţă“ obiceiurile clienţilor, pentru a face procesul de tranzacţionare mai eficient.
„Toate deciziile sunt luate de computere. Oamenii nu iau niciun fel de decizie legată de felul în care ar trebui onorată o anumită comandă sau la ce preţ ar trebui onorată aceasta. Toate aceste lucruri sunt realizate în mod automat“, a declarat Jamil Nazarali, directorul de execuţii electronice al Citadel.
Computerele companiei execută un ordin de vânzare sau cumpărare aproape instantaneu.
Prin lege, Citadel trebuie să ofere un preţ mai bun decât cotaţiile bursiere, spune Nazarali. Dar unii observatori din industrie se întreabă dacă softurile vizionare folosite de computerele Citadel oferă întotdeauna cel mai bun preţ posibil.
<script src=’https://i.cdn.turner.com/money/.element/script/6.0/players/embed.js?videoid=/video/news/2013/07/05/n-cmr-citadel-trading-high-frequency.cnnmoney’></script>
SURSA: CNN Money