Cum arăta, de fapt, Iisus Hristos? De-a lungul timpului, Giulgiul de la Torino a intrigat generații întregi și a fost arătat lumii extrem de rar. Acum însă, chipul său a fost dezvăluit într-o imagine HD, realizată cu ajutorul inteligenței artificiale.
Cum arăta Iisus Hristos?
Marți, pe 26 septembrie, s-au împlinit 90 de ani de la prima oară când celebra țesătură a fost expusă în 400 de ani. La Catedrala Sfântul Ioan Botezătorul din Torino au venit peste 25.000 de persoane pentru a vedea Giulgiul.
Se spune că Mântuitorul a fost înfășurat în controversatul giulgiu după răstignire, iar astfel, chipul său a rămas imprimat pe țesătură.
Iar cu ocazia aniversării, Daily Star a decis să dea o notă modernă acestui artefact străvechi. Midjourney a dezvăluit cum crede AI că arăta, de fapt, Iisus Hristos în comparație cu pânza originală de 4,2 metri.
Potrivit inteligenței artificiale, Mântuitorul avea părul lung și ochii deschiși la culoare. În imagine se poate vedea, de asemenea, și o parte din trupul său.
Giulgiul de la Torino, un mister neelucidat
Giulgiul de la Torino este și în ziua de astăzi un mister neelucidat. În 1933, cei care au venit la catedrală erau convinși că pe țesătură se afla sângele lui Iisus Hristos.
Controversatul material a fost dezvăluit maselor în urmă cu aproximativ 600 de ani. Însă chiar și în acele vremuri, mulți credeau că este vorba de o înșelătorie, mai degrabă decât despre urmele reale ale Mântuitorului.
În 1930, Episcopul francez Pierre d’Arcis i-a scris Papei Clement al VII-lea o scrisoare. Clericul considera că cel mai probabil, cineva care „declară în mod fals că acesta este giulgiul real în care Iisus a fost învăluit în mormânt.” Acesta a adăugat că „scopul este de a atrage mulțimea, astfel încât banii să poată fi smulși cu viclenie”.
De-a lungul timpului, s-a încercat demonstrarea autenticității Giulgiului. Prin datarea cu carbon, s-a constatat că este posibil să fi fost creat în perioada 1260 d.Hr. și 1390 d.Hr.
În anul 1979, Comisia de la Torino a declarat că e probabil ca petele să nu fie sânge, ci mai degrabă pigment. Iar în 2018, oamenii de știință de criminalistică au raportat că a fost creat artificial în lucrări publicate în Journal of Forensic Science.
Biserica Romano-Catolică nu a acceptat sau infirmat că Giulgiul de la Torino ar fi real.