Cum arată fuga emitenţilor de pe Rasdaq

332 de societăţi de pe piaţa Rasdaq vor rămâne tranzacţionabile în regim bursier, iar peste 500 ar urma să se delisteze, conform datelor centralizate de ASF. Doar nouă companii au optat pentru trecerea pe piaţa reglementată a BVB, în timp ce în 200 de cazuri emitenţii nici măcar nu au convocat AGA aşa cum cereau prevederile legii.

Din 880 de societăţi de pe piaţa Rasdaq notificate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pentru clarificarea statutului juridic al acţiunilor, numai 332 de firme vizează rămânerea la tranzacţionare pe Bursă sau pe un sistem alternativ de tranzacţionare, informează un comunicat al instituţiei de reglementare de astăzi.

Doar nouă societăţi vor face pasul pe piaţa reglementată a Bursei de Valori Bucureşti urmând să se alăture celorlalţi 83 emitenţi listaţi pe respectiva platformă. 245 de companii au notificat ASF că intenţionează admiterea pe sistemul alternativ de tranzacţionare AeRO al BVB, iar alte 32 de firme au optat pentru ATS-ul de la Sibex. Un număr de 46 de emitenţi au ales, de asemenea, calea trecerii pe un sistem alternativ de tranzacţionare, însă acţionarii au împuternicit Consiliul de Administraţie să decidă pe care platformă urmează să se listeze.

Peste 500 de firme vor fi date uitării de Bursă

În 305 cazuri societăţile de la cota Rasdaq au mers pe varianta delistării. În aceste cazuri, acţionarilor minoritari care nu au votat în favoarea hotărârii li se va asigura retragerea din societate printr-o ofertă publică derulată la un preţ rezultat în urma unor evaluări de specialitate.

Aceeaşi variantă se va aplica şi în cazul celor aproximativ 200 de firme la care Consiliul de Administraţie sau Directoratul nu au convocat sau nu au asigurat desfăşurarea unei Adunări Generale a Acţionarilor conform prevederilor legii 151/2014 care consfinţeşte dispariţia pieţei Rasdaq. Şi în acest caz acţionarilor minoritari li se va facilita dreptul de a se retrage din societate, termenul de exercitare a acestui drept curgând de la expirarea termenului de 120 zile de la intrarea în vigoare a legii menţionate.

Pentru 49 societăți, AGEA nu a întrunit cvorumul legal/condițiile de majoritate sau acestea nu au transmis raportul curent aferent desfășurării respectivelor adunări, însă ASF nu indică în comunicat ce se va întâmpla în aceste cazuri.