Miercuri, după şedinţa de guvern, biroul de presă al Guvernului a remis presei un document în care erau menţionate indemnizaţiile managerilor din companiile de stat şi pe cele ale membrilor consililor de adminstraţie. În aceeaşi zi, premierul Victor Ponta declara, la începutul şedinţei de la Palatul Victoria, că "Am văzut şi eu companii de stat la care punem manageri privaţi – nu ştiu de ce suntem miniştri, de ce nu lucrăm la Nuclearelectrica? – că cel mai mic venit este de 484.000 de lei pe an, deci peste 100.000 de euro. Am tot discutat despre această problemă, domnul ministru de Finanţe zice să nu dăm tot cât se câştigă lucrând la companii de stat, dar văd aici salarii de 11.000 de euro, de 8.000 de euro, cei mai amărâţi au 6.000 de euro".
El a menţionat că Guvernul va plafona salariile în aceste companii de stat, după modelul polonez, adică la maximum de şase ori salariul mediu brut pe ramură.

Autorităţile au anunţat ulterior că valorile transmise de biroul de presă al Guvernului nu sunt adevărate. Vezi aici lista transmisă miercuri de Guvern. Noi liste de la MFP
Astăzi, Ministerul Finanţelor Publice a comunicat că "pentru implementarea OUG 109/2011 toate companiile de stat trebuie să introducă managementul privat. Acest proces a început în 2012, a continuat în prima parte a anului 2013 şi se derulează în continuare".

Trebuie menţionat faptul că până la implementarea OUG 109/2011 salariile managerilor erau limitate la nivelul salariului unui secretar de stat.

"După implementarea OUG 109/2011, salariile managerilor sunt stabilite pe baza recomandărilor companiilor private de recrutare, şi aprobate de Adunările Generale ale Acţionarilor (AGA) sau, după caz, Consiliile de Administraţie (CA) ale Regiilor Autonome", explică Ministerul de Finanţe.

Cine aprobă salariile nesimţite
 
Reprezentanţii MFP susţin că ei avizează proiectele bugetelor de venituri şi cheltuieli (BVC) pentru 157 de operatori economici la care statul este acţionar majoritar care se aprobă ulterior prin Hotărâre de Guvern sau Ordin comun al ministerelor implicate. "Datele prezentate public în ultimele zile privind salarizarea sunt cele transmise de către conducerile companiilor şi incluse în propunerile de BVC", susţin reprezentanţii Ministerului
 
"Analizând proiectele de BVC-uri, s-a constatat o practică neunitară în ceea ce priveşte atât nivelurile salariilor managerilor propuse prin BVC cât şi plăţile efective făcute în primul trimestru al anului 2013", mai spus oficialii MFP.

Toate proiectele de BVC-uri primite la Ministerul Finanţelor Publice conţinând propuneri privind salariile managerilor sunt semnate de către conducerile companiilor respective, aprobate de către AGA sau CA, şi avizate de ministerele de resort.
Plafonarea salariilor

"Pentru a introduce o abordare unitară în politica de salarizare a companiilor de stat, în conformitate cu bunele practici internaţionale, Guvernul a aprobat modificarea OUG 109/2011 introducând limite maxime pentru remuneraţia brută fixă ce se acordă managerilor, la nivelul a 6 salarii medii brute pe ramurăAceastă plafonare va elimina riscul unor derapaje în politica salarială a companiilor de stat, risc sesizat în urma analizei proiectelor de BVC-uri pentru 2013", se mai arată în sursa citată.

Anexăm următoarele:

–        Anexa 1. Situaţia indemnizaţiilor managerilor operatorilor economici de stat, sume brute, 2012-2013;

–        Anexa 2. Limite maxime calculate conform modificării OUG 109/2011. Ştire în curs de actualizare