Va creşte preţul benzinelor, inclusiv al kerosenului pentru avioane, va fi majorat preţul motorinei şi vor fi scumpite produsele din tutun.

Preţul ţigaretelor va fi majorat cu 35 de eurocenţi pe pachet, preţul motorinei va creşte cu 5 eurocenţi pe litru, iar cel al benzinei cu 4 eurocenţi pe litru.

Creşterea preţului la kerosen va face ca biletele de avion să fie mai scumpe cu 40 la sută, a apreciat patronul operatorului privat Lauda Air, Niki Lauda.

Măsurile sunt menite să reducă deficitul de 4 la sută, la jumătate, iar până în 2014 ar urma să fie de numai 2,2 la sută. Pachetul de austeritate prevede marje de 70 până la 30 la sută la proporţia economisiri / creşteri de taxe şi impozite.

Prin noile impozite şi măsurile de austeritate, deficitul bugetar ar putea fi redus cu 1,2 miliarde euro, a declarat vicecancelarul Josef Proll, după şedinţa din weekend a guvernului, desfăşurată la Loipersdorf, mică aşezare turistică, cu 1.200 de locuitori, din Burgerland.

Vor fi reduse şi alocaţiile sociale pentru familie şi pensiile de boală.

‘Fără măsurile de austeritate, pensionările anticipate ar necesita un buget de 4,8 miliarde de euro, faţă de 280 de milioane euro, în prezent’, a explicat ministrul finanţelor, Proll.

Pentru reabilitarea reţelei de încălzire în şcoli si universităţi, în 2011, au fost alocaţi pentru investiţii 100 de milioane de euro, şi respectiv 80 de milioane de euro, iar pentru reţeaua de sănătate publică 40 de milioane de euro, însă ministrul Sănătăţii, Alois Stoeger, nu va putea aloca mai mult de 29 de milioane de euro pentru asigurările medicale de accidente de muncă.

Prin taxarea suplimentară a băncilor comerciale, guvernul aşteaptă să încaseze 500 de milioane euro la buget, în 2011, însă băncile mici nu vor plăti la fel de mult ca băncile mari, care vor fi taxate, peste impozitul obişnuit, cu 0,08 la sută din bilanţul contabil.

Prima reacţie la decizia de impozitare suplimentară a băncilor comerciale a venit din partea Raiffeisen Centro Bank, al cărei preşedinte, Walter Rothensteiner, a făcut public un comunicat în care şi-a exprimat ‘nemulţumirea faţă de decizia guvernului de a încerca să atragă 500 de milioane de euro de la bănci prin această măsură, chiar dacă asanarea bugetului este o măsură importantă’.

Impozitarea câştigurilor de pe piaţa de capital ar urma să aducă şi ea la buget, în 2011, 30 de milioane de euro, iar până în 2014 250 de milioane de ruro.

Fundaţiile non-profit vor fi şi ele impozitate cu 25 la sută din valoarea sponsorizărilor, iar aceasta ar putea suplimenta veniturile bugetare cu 50 de milioane de euro.

Impozitele pe subsidiarele nou-deschise de marile concerne internaţionale ar putea aduce şi ele 200 de milioane de euro, în 2011.

Creşterea indirectă a preţului la biletele de avion, prin preţul carburanţilor, în funcţie de distanţa faţă de destinaţie, va ridica costul unui bilet cu 8 până la 40 de euro, ceea ce ar putea aduce venituri anuale între 60 şi 90 de milioane de euro.

Majorarea preţului motorinei cu 5 eurocenţi şi al benzinei cu 4 eurocenţi poate aduce venituri suplimentare la buget, până în 2012, între 417 şi 470 milioane de euro. Impozitul ‘ecologic’, pe emisiile de CO2, va aduce 25 de milioane de euro, în 2011 şi 55 de milioane de euro, până în 2013.

Scumpirea ţigaretelor cu 25 până la 35 de eurocenţi, va aduce, în 2011, venituri de 100 de milioane de euro, şi de 150 de milioane euro, până în 2012.

Răscumpărarea asigurărilor de sănătate şi şomaj va fi taxată, dar guvernul nu are un calcul privind posibilele venituri. Şi serviciile aftermarket pentru studenţi şi elevi se vor scumpi.

Este luată în calcul şi creşterea cu doi ani vârstei de pensionare, peste 62 de ani la bărbaţi şi 57 de ani la femei, şi eliminarea, începând cu 2014, a facilităţii de răscumpărare a poliţelor de asigurare de pensii. Pensionarea pe caz de boală se va face cu mai mare dificultate, iar alocaţia de asistenţă socială va fi plătită numai pentru cazurile de boală de gradul unu şi doi.

Alocaţia de asistenţă pentru copii nu va depăşi 100 de euro, pentru copiii între 6 şi 15 ani, iar economiile la acest capitol ar putea fi de 167,8 milioane euro, iar asistenţa pentru mame care îngrijesc copii a fost redusă de la vârsta de 26 de ani, la 24 de ani. Aceasta măsură ar putea duce la economii de 58 până la 69 de milioane de euro.

Ajutorul de şomaj pentru tineri va fi eliminat, ca şi alocaţia pentru familiile cu mai mult de trei copii, care nu va mai fi plătită decât până la al treilea copil din familie, ceea ce ar aduce economii de 58 de milioane de euro. Gratuităţile pentru întreţinătorii unici de copii vor fi eliminate.

O întâlnire este programată, luni, între cancelarul federal, Werner Faymann, şi conducerea Asiciaţiei pensionarilor, pentru a fi discutate măsurile bugetare care ar urma să afecteze şi această categorie socială.