Cum arată oraşul cu zgârie-nori din cea mai săracă ţară, care importă 80% din hrană

Cu secole înainte ca americanii din New York şi Chicago să ridice primii zgârie-nori, Orientul Mijlociu avea deja clădiri care sfidau norii.

Shibam a fost supranumit oraşul primilor zgârie-nori ai lumii sau Manhattan-ul deşertului, iar ceea ce face clădirile sale speciale este faptul că sunt ridicate din chirpici – cărămizi tradiţionale compuse din pământ şi paie, îmbinate cu mortar din argilă.

Acest oraş se află în Yemen, una dintre cele mai sărace ţări din luma arabă, care  importă 80 – 90% din hrană. Oraşul  există din secolul 3, însă majoritatea clădirilor au fost ridicate în secoul 16. În anul 1532 inundaţiile au distrus majoritate clădirilor însă anumite construcţii care datau din 904 sau 1220 au rezistat. Casele turn ale Shibam-ului se ridică la înălţimi de peste 30 de metri şi au, cele mai înalte dintre ele, chiar şi 11 etaje. Scopul lor, asemenea zidului care înconjoară ineditul oraş, a fost acela de a apăra populaţia locală de triburile de beduini.  Etajele inferioare nu au ferestre şi sunt folosite pentru păstrarea grânelor. Bărbăţii stau şi lucrează la etajul doi, iar femeile la 3 şi 4. La etajele superioare stau bătrânii şi aici se adună de obicei toată familia. La aceste etaje superioare se găsesc poduri care leagă clădirile una de alta.

Planul oraşului a fost astfel realizat încât aşezarea să fie strabătută de străzi înguste şi întortocheate, improprii pentru o caravană sau un grup mare de oameni, suficient ca să îi facă pe potenţialii atacatori să se gândească bine înainte de a pătrunde într-un atare viespar. Chiar şi casele par nişte fortificaţii strategic amplasate. Acesta este poate şi motivul pentru care sudul Yemenului nu a fost niciodată cucerit.  Shibam este înscris pe lista patrimoniului mondial al UNESCO.

<iframe width="640" height="480" src="//www.youtube.com/embed/8siL69Iwov4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>