UPDATE 2 Cum arată lista noilor miniștri ai României?
Capital.ro prezintă lista noilor miniștri din viitorul Guvern Ciolacu. Premierul României va fi dat de către PSD, iar vicepremierul României va fi Marian Neacșu de la PSD.
Miniștrii de la PNL:
Ministerul Afacerilor Interne: Cătălin Predoiu
Ministerul Educației: Daniel David
Ministerul Afacerilor Externe: Emil Huruzeanu
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene: Marcel Boloș
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor: Mircea Fechet
Ministerul Energiei: Sebastian Burduja
Miniștrii de la PSD:
Ministerul Apărării Naționale: Angel Tîlvăr
Ministerul Economiei și Digitalizării: Bogdan Ivan
Ministerul Transporturilor: Sorin Grindeanu
Ministerul Sănătății: Alexandru Rafila
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale: Florin Barbu
Ministerul Culturii: Natalia Intotero
Ministerul Muncii și Solidarității Sociale: Simona Bucura Oprescu
Ministerul Justiției: Radu Marinescu
Miniștrii de la UDMR:
Ministerul Dezvoltării: Cseke Attila
Ministerul Finanțelor: Tanczos Barna
UPDATE 1
Cum arată, până acum, noul guvern? Câte ministere a primit fiecare partid politic?
Surse politice au transmis, duminică seară, ultima variantă de lucru din cadrul negocierilor pentru formarea viitorului guvern al României:
PNL are șase ministere, respectiv: Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Educației, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministerul Energiei.
PSD are opt ministere, respectiv: Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Economiei (alături de Ministerul Digitalizării), Ministerul Transporturilor, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Culturii, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Ministerul Justiției.
UDMR are două ministere, respectiv: Ministerul Dezvoltării și Ministerul Finanțelor.
ȘTIRE INIȚIALĂ
Cum arată, până acum, noul guvern?
Președintele României, Klaus Iohannis, crede că sunt șanse mari ca în curând să avem un nou guvern stabil, rezultat din negocieri. Partidele politice continuă să negocieze și în această după-amiază. Până acum, s-a conturat o împărțire a ministerelor:
- PNL ar primi: Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Energiei, Ministerul Educației, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministerul Proiectele Europene și Ministerul Afacerilor Externe.
- PSD ar gestiona: Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Economiei (comasat cu Ministerul Digitalizării), Ministerul Sănătății, Ministerul Transporturilor, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Culturii, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și Ministerul Justiției.
- UDMR ar urma să primească doar Ministerul Finanțelor și Ministerul Dezvoltării.
Marcel Ciolacu ar putea rămâne premierul României
Se așteaptă ca liderii celor trei partide politice din coaliția de guvernare să anunțe în această seară cum va funcționa guvernul, cine va fi premierul României, cine vor fi șefii Parlamentului, cum vor fi împărțite ministerele și instituțiile de securitate.
Partidul Social Democrat (PSD) a convocat o nouă ședință importantă la ora 18:00, după discuțiile de la Cotroceni. La ora 18:00, liderii social-democrați se vor întâlni pentru a vota propunerile pentru președintele țării, președintele Camerei Deputaților, șeful Senatului și pentru ministere.
Partidul Național Liberal (PNL) avea o întâlnire programată la ora 17:00, dar a mutat-o la ora 19:00. Liderii liberali se întâlnesc și ei pentru a vota propunerile. Potrivit unor surse politice, Ilie Bolojan ar urma să fie propus pentru funcția de președinte al Senatului, iar PNL ar renunța la ministerul Dezvoltării, pe care l-ar da UDMR. Șefia Camerei Deputaților ar reveni PSD.
PNL, PSD și UDMR au deja propus un candidat pentru funcția de premier al României: Marcel Ciolacu.
Crin Antonescu a acceptat să fie candidatul comun la alegerile prezidențiale
În ceea ce privește alegerile prezidențiale, Crin Antonescu a confirmat că a acceptat să fie candidatul comun al coaliției de guvernare.
Crin Antonescu a participat, duminică dimineață, la negocierile de la Executiv. El a acceptat să fie candidatul comun, cu condiția menționată. Propunerea de candidat comun a fost susținută și de președintele PSD, Marcel Ciolacu, care a spus că cele patru părți (PSD, PNL, UDMR și Minoritățile) vor propune un candidat comun doar dacă se vor înțelege și pentru formarea Guvernului României.
„Am avut această discuție cu colegii mei pentru că noi considerăm, și asta au și colegii, eu consider că cel mai important este ca viitorul președinte să fie democrat. Și atunci am luat decizia dacă vom crea o Coaliție majoritară în Guvern și Parlament să avem un candidat comun al PSD, PNL, UDMR și minorităților naționale. Eu mi-aș dori să lămurim azi și candidatul comun stabilit prin consensști, a declarat Marcel Ciolacu înainte de a merge la consultările de la Palatul Cotroceni”, a dezvăluit el celor de la Gândul.