Cum arată racheta Haas 2C, cu care un ONG românesc vrea să câştige competiţia Google Lunar X Prize

Organizaţia ARCA a finalizat proiectul pentru treapta a II-a a rachetei Haas 2C şi este cu un pas mai aproape de marele premiu pus în joc în competiţie Google X Lunar Prize, de 30 de milioane de dolari.

Racheta orbitală Haas 2C (denumită dupa Conrad Haas* (1509-1579), pionier medieval austro-roman al rachetelor, primul creator al rachetelor în trepte), va fi folosită de ARCA pentru satelizarea unor sarcini utile de până la 400 kg şi pentru competiţia Google Lunar X Prize.

Racheta Haas 2C va fi lansata de la sol, varianta sa mai mica, Haas 2, putand fi acrosata sub avionul IAR-111 Excelsior, primul avion supersonic românesc, un alt proiect al organizaţiei.
Treapta a doua a rachetei este realizată integral din materiale compozite şi este formată dintr-un rezervor de oxigen lichid, un rezervor de kerosen şi motorul Venator.

Rezervoarele sunt presurizate la o presiune de 16 atmosfere, dintr-un rezervor de presurizare de 200 atmosfere. Racheta are o lungime de 3,3 m, diametru maxim de 1,23 m, greutate goală de 210 kg, greutate alimentată de 1.480 kg, forţă de tracţiune în vid – 2500 kg, timp de funcţionare 154 sec, impuls specific în vid de 314 sec.

"Prima lansare a rachetei Haas 2C va avea loc în cursul anului 2013 şi va constitui prima încercare a României de a pune un satelit pe orbită. Acţiunea face parte din programul Spaţial al României, desfăşurat de ARCA", precizează ARCA.

ARCA este o organizaţie non-profit al cărei obiectiv este explorarea şi colonizarea spaţiului cosmic şi care desfăşoară Programul Spaţial al României (2012-2025).

Până în prezent ARCA a realizat racheta Demonstrator 2B, echipată cu primul motor din lume din materiale compozite, reutilizabil, care a fost lansată, cu succes, la data de 9 septembrie 2004, de la Baza Forţelor Aeriene de la Capul Midia.

De asemenea, a mai realizat şi sistemul aerospaţial Stabilo, care a executat doua zboruri (misiunea 1, lansată la o altitudine de 14.700 m, în stratosferă şi Misiunea 2 lansată în 2007 la o altitudine de 12.000 m, deasupra Mării Negre, cu sprijinul Forţelor Navale, Forţelor Aeriene şi al ROMATSA).

O altă realizare ARCA este şi racheta suborbitală Helen, demonstrator tehnologic pentru competiţia Google Lunar X Prize, lansată la 1 octombrie, 2010, din largul Mării Negre, în cadrul Misiunii 4B, atingând altitudinea de 40 km.

Printre obiectivele Programului Spaţial al României se numără dezvoltarea rachetei orbitale Haas 2C, capabilă să transporte 300 kg în orbita terestră joasă, dezvoltarea avionului supersonic de transport IAR-111 Excelsior, câştigarea competiţiei de astronautică robotică, în valoare de 30 milioane dolari, dezvoltarea rachetei orbitale Super Haas, capabilă să plaseze pe orbită sarcini utile de 2,5 tone.
Vezi aici un filmuleţ de prezentare pentru racheta Haas 2C:

<iframe src="https://www.youtube.com/embed/Lsnx4QdMZP4?list=UUEj_j2XCSPcPD4u4XwcQGDw&hl=ro_RO" frameborder="0" height="315" width="560"></iframe>