“În perioada ianuarie – septembrie deficitul contului curent a fost finanţat în proporţie de 30,2 la sută prin investiţii directe ale nerezidenţilor în România, care au totalizat 1 109 milioane euro 2 (faţă de 861 milioane euro în perioada ianuarie – septembrie 2011)”, arată un comunicat al Băncii Naţionale a României. Ar rezulta astfel, o creştere de 27% a investiţiilor adică o evoluţie contrară oricăror estimări anterioare.
O simplă privire aruncată însă pe datele raportate de BNR în urmă cu fix un an, ne demonstrează însă că lucrurile nu sunt tocmai clare. Astfel, pentru primele nouă luni ale anului trecut, BNR vedea investiţii străine de 1,17 miliarde de euro. În aceste condiţii, suma de anul acesta adică 1,10 miliarde euro ar fi fost aproximativ egală cu cea de anul trecut, nicidecum în creşţere. BNR a revizuit însă datele, după o analiză completă şi a constatat că, anul trecut , investiţiile au fost de doar 861 milioane de euro. Dar dacă şi datele de anul acesta trebuie revizuite? Este o întrebare la care BNR încă nu a răspuns. Mai mult, chiar şi luând ca definitive datele raportate, structura ISD arată o mare problemă. Mai bine de jumătatea din total sunt doar credite intra-grup.
Ponta: “Investiţii mai mici sau egale cu anul trecut”
De altfel, nici măcar şeful Guvernului Victor Ponta nu este prea optimist în ceea ce priveşte sumele care vor intra în economia României. Ba dimpotrivă. “Situaţia e rea, nu e roză, e foarte rea. Nivelul investiţiilor străine directe pentru acest an va fi mai mic sau undeva egal cu 2011, ceea ce e foarte puţin”, a spus premierul la Antena 3. În vara acestui an, guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, declara că investiţiile vor rămâne în continuare marea problemă a creşterii economice, în condiţiile scăderii apetitului străinilor, a unei burse limitate şi a unei structuri economice în care stimularea consumului duce doar la majorarea importurilor.