Cum au decurs negocierile NATO-Rusia? Nu au reuşit să-şi rezolve disputa privind Ucraina
După patru ore de discuții despre securitatea din UE și Ucraina, reprezentanţii celor 30 de ţări membre ale NATO și delegaţia din Rusia nu au ajuns la niciun consens. Din acest motiv, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, spune că a propus o nouă serie de convorbiri.
„Am propus o nouă serie de convorbiri, inclusiv în ceea ce priveşte staţionarea de către ambele părţi de rachete în Europa. Partea rusă nu era azi avizată să decidă în legătură cu continuarea discuţiilor, dar nici nu a respins viitoare întâlniri”, a declarat secretarul general al NATO.
De asemenea, negociatorul rus Aleksandr Gruşko a reproşat NATO că nu ar fi acceptat ofertele de dezamorsare a conflictului înaintate de Rusia.
„NATO menţine tactica de izolare a Rusiei din timpul Războiului Rece. O nouă înrăutăţire a situaţiei ar putea duce la consecinţe serioase şi imprevizibile pentru securitatea europeană”, a declarat ministrul adjunct de Externe rus Gruşko după reuniunea de la Bruxelles.
Cererea înaintată de Alianţa Nord-Atlantică
Amintim că Alianţa Nord-Atlantică a cerut din nou Rusiei să-şi retragă cei aproximativ 100.000 de soldaţi desfăşuraţi la graniţa cu Ucraina. Totuși, diplomaţii ruşi au reiterat la rândul lor solicitările Kremlinului la adresa NATO, de a nu mai accepta membri noi şi de a-şi retrage trupele din ţările membre din estul Europei. La rândul său, Alianţa Nord-Atlantică a respins solicitările respective.
„Trebuie să punem capăt politicii uşii deschise. (…) Dacă NATO vrea să coopereze, atunci trebuie să accepte rolul Rusiei ca putere pacificatoare”, a arătat viceministrul rus de Externe Aleksandr Gruşko.
NATO a oferit deja din 2008 Ucrainei şi Georgiei posibilitatea aderării. Nu a precizat însă şi când ar putea avea loc acest lucru. În urma acestei luări de poziţie, Rusia a ocupat părţi din Georgia şi a anexat în 2014 peninsula ucraineană Crimeea. Secretarul general al NATO Stoltenberg a cerut Rusiei să renunţe la acest mod de operare prin care iniţiază conflicte regionale.
„Rusia are trupe în Georgia, Republica Moldova şi în Crimeea ucraineană. Aceste trupe se află acolo fără acordul guvernelor ţărilor în cauză. Nu au fost invitate acolo, nu sunt nici binevenite. NATO cere Rusiei să retragă aceste trupe şi să respecte suveranitatea Georgiei, Moldovei şi Ucrainei”, a declarat Stoltenberg la Bruxelles.