Pe lângă clasicele criterii de zonă, suprafaţă, confort şi etaj,  proprietarii surprind în preţ şi mobila ce se include în oferta de închiriere a apartamentului. Astfel, pentru o garsonieră nemobilată preţul mediu de închiriere solicitat este de 190 de euro, iar pentru cea mobilată se solicită 218 de euro, cu 28 de euro mai mult.

Un apartament cu două camere nemobilat este evaluat de proprietar cu un preţ mediu de 280 de euro, faţă de 322 cât se solicită pentru acelaşi tip de apartament, dar cu mobilă inclusă. Şi în cazul apartamentelor cu trei camere situaţia este similară. Pentru un apartament nemobilat preţul mediu solicitat estimat este de 400 de euro, iar pentru unul mobilat chiria medie este de 450 de euro, cu 50 de euro mai mult.

Creşterea preţului la chirie, în medie cu 10-15%, nu justificp investiţia în mobilier şi dotari ale unui apartament cu două camere scos la închiriat, în condiţiile în care suma investitită se recuperează din diferenţa de chirie în minim 4-5 ani. În condiţiile actuale de piaţă, proprietarii preferă o chirie mai mică fără a face investiţii în dotări şi mobilier, aceasta fiind varianta cea mai profitabilă.

Cum au evoluat chiriile în martie

Pentru o garsonieră a fost solicitat un preţ mediu de închiriere de 222 de euro, în scădere cu 2% faţă de luna precedentă. Raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut, preţul mediu de închiriere a scăzut cu 3%.

Pentru apartamentele cu două camere ofertate în luna martie, preţul de închiere a fost cu 2,8% mai mic faţă de februarie, cu o valoare medie de 316 de euro. Diferenţa faţă de cele solicitate în aceeaşi perioadă a anului trecut fiind nesemnificativă.


Pentru apartamentele cu trei camere, proprietarii au solicitat un preţ mediu de închiriere de 448 de euro, echivalent cu luna precedentă. Faţă de luna martie 2012, preţul s-a redus cu 4%.
Singurele tipuri de apartamente care au suportat creşteri ale chiriei au fost cele de patru camere. Proprietarii au solicitat în martie o chirie medie de 701 euro, în creştere cu 8% faţă de luna trecută. Raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut, deprecierea nefiind atât de accentuată, în martie 2012, chiria medie cerută de proprietari scăzând cu 3%.

Ofertă mai bogată

Proprietarii de apartamente au scos în martie la închiriat 2.284 de unităţi, o ofertă în creştere faţă de ianuarie 2013, când pe piaţă erau propuse spre închiriere puţin peste 2.132 de unităţi. Portofoliul de locuinţe de închiriat este însă net superior raportat la un interval de 12 luni, în martie 2012, fiind scoase spre închiriere 2.178 de unităţi, cu 5% mai puţine decât în prezent.

Apartamentele de două camere nou intrate pe piaţa închirierilor în martie au ajuns la 941 de unităţi, în creştere cu 7% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Garsonierele ocupă locul secund în topul numărului de oferte. În luna recent încheiată, 805 de astfel de unităţi au apărut pentru prima oară pe piaţă, în creştere cu 1,7% raportat la un interval de 12 luni. 

Cei interesaţi de închirierea unui apartament de trei camere au avut la dispoziţie în martie 436 de unităţi scoase pe piaţă de proprietari. Comparând cu aceeaşi perioadă a anului trecut, se observă o ofertă cu 4% mai bogată.

La apartamentele cu patru camere au fost înregistrate 102 de apartamente care au completat oferta de închiriere apărută pe piaţă în luna martie. Dacă raportat la un interval de 30 de zile, nivelul este în creştere, de 14%, pe un interval de 12 luni este cu aproximativ 6,8% mai bogată decât în martie 2012.