Bursa de Valori București și Asociația Administratorilor de Fonduri din România (AAF) au organizat miercuri prima dezbatere din 2021 despre ”Evoluția fondurilor de investiții într-un an pandemic”. Ce s-a întâmplat cu numărul investitorilor anul trecut?
Creșterea numărului de investitori în fondurile de investiții , schimbarea trendului și revenirea subscrierilor nete pozitive în ultimul trimestru al anului, interesul multor companii de a se finanța prin piața de capital dar și ridicarea interdicției privind vânzarea unor participații la companiile de stat sunt considerate de asset manageri premise importante pentru o evoluție pozitivă a pieței fondurilor de investiții în 2021 au fost doar o serie dentre discuțiile purtate în cadrul dezbaterii organizate de Bursa de Valori București și Asociația Administratorilor de Fonduri din România (AAF).
”La finalul anului trecut, activele întregii industrii erau de peste 43 de miliarde de lei, în scădere cu 11% față de finalul lui 2019. În schimb, numărul investitorilor în fonduri deschise de investiții a depășit 350.000, un maxim istoric raportat la evoluția industriei în ultimii 20 de ani. Creșterea numărului de investitori este unul dintre factorii care ne dau speranță cu privire la evoluția pozitivă pe care ar putea să o înregistreze industria în acest an”, a declarat Jan Pricop, directorul executiv al Asociației Administratorilor de Fonduri din România.
Acest indicator poate fi considerat un vot de încredere dat instituțiilor pieței de capital, consideră Horia Gustă, președintele AAF. ”Suntem pe un drum care a generat încredere în piaţa de capital, în jucătorii pieţei de capital şi în Bursa de Valori. Vestea şi mai bună este că numărul investitorilor din zona fondurilor de investiţii în acţiuni este de asemenea în creştere”, a explicat președintele AAF.
Radu Hanga, președintele Bursei de Valori, a salutat, la rândul său, parteneriatul solid dintre administratorii de fonduri și Bursa de Valori. ”După un an dificil pentru economie, ne bucurăm să vedem acum un trend puternic de revenire care aduce bani din zona depozitelor bancare, din zona plasamentelor cu venit fix către instrumente cu expunere către piețele de acțiuni și către Bursa de Valori București”, a spus președintele BVB.
Creșterea numărului de investitori în fondurile de investiții într-un an dificil
”Investitorii au înțeles oportunitatea de cumpărare după corecția amplă de piață și au fructificat-o pe deplin”, a declarat Robert Burlan, Head of Investment, Raiffeisen Asset Management.
”2020 a fost un an cu o volatilitate extremă în special pentru investitorii din fondurile de obligațiuni unde a fost oarecum surprinzătoare această creștere de volatilitate. Este încurajator, însă, să vedem trendul acesta al investitorilor care se mută încet-încet spre fondurile cu o componentă de acțiuni – trend specific țărilor dezvoltate și ne bucurăm să vedem că se întâmplă și la noi”, potrivit lui Andrei Nedelcu, Investment Director, ERSTE Asset Management.
”Volatilitatea a creat oportunități pe care investitorii le-au valorificat chiar dacă la începutul anului trecut lucrurile păreau să meargă în direcția opusă. În același timp, structural vorbind, România are un rezervor imens de investitori și de investiții pe care nu reușim încă să îl accesăm așa cum merită”, a explicat Ovidiu Dumitrescu, Deputy General Manager, Tradeville.
Reluarea listării companiilor de stat ar poziționa mai bine România pe harta investitorilor
Decizia recentă a Guvernului de a ridica interdicția privind vânzarea unor participații la companiile de stat a fost catalogată de toți cei prezenți la eveniment ca fiind un semnal de încredere pe care statul îl dă Bursei de la București și care va poziționa România pe lista de atractivitate pentru mai mulți investitori.
”Este important să ne uităm în trecut și să vedem cum au evoluat companiile de stat listate deja – și mă refer la Romgaz, Transelectrica, Nuclearelectrica. Vorbim de companii care returnează rezultate bune și care compensează investitorii cu dividende destul de atractive”, a spus Alina Huidumac, Portfolio Investment Director, Certinvest. Potrivit acesteia, când ne gândim la listarea unor companii de stat, cum ar fi Hidroelectrica sau Aeroporturi București, trebuie evidențiate avantajele: statul va obține venituri rapide, păstrându-și poziția de majoritar, în timp ce pentru investitori se creează noi oportunități investiționale.
În același timp, Bursa de la București și-ar diversifica oferta, ar deveni mai atractivă și ar crește numărul de investitori. Iar pentru companii, respectarea obligațiilor de listare la bursă, de raportare și de transparență ar permite o monitorizare atentă a societăților de către investitori, ceea ce ar determina o creștere a responsabilității la nivelul managementului.
De asemenea, în opinia lui Andrei Nedelcu, Investment Director, ERSTE Asset Management, dar și a lui Ovidiu Dumitrescu, Deputy General Manager, Tradeville, prin listarea companiilor publice, statul dă un puternic semnal de încredere în piața de capital, care va încuraja și alte listări din sectorul privat. ”Cel mai important scop pentru stat ar fi tocmai eficientizarea și transformarea unor pietre de moară în niște roți motorii, în ceva care generează creștere în loc să absoarbă bani care, altfel, ar merge către scopuri mai legitime ale unui stat modern”, a explicat Ovidiu Dumitrescu.
Aurel Bernat, CEO, BT Asset Management, susține că acum ar fi momentul cel mai favorabil pentru reluarea listărilor companiilor de stat. ”Vorbim de bani ieftini în piață, vorbim de investitori care doresc să găsească plasamente mai bune decât depozitele bancare și vedem un foarte mare interes vis-a-vis de titlurile de stat pe care le emite Ministerul de Finanțe, ceea ce înseamnă că lumea se obișnuiește cu plasamente, cu companiile de brokeraj, cu performanța. Una peste alta, văd doar avantaje, văd un moment, bun, văd o guvernanță corporativă de calitate, văd o finanțare ieftină care poate să vină, pentru că atrage capital direct de la acționari”, a explicat Aurel Bernat.
Previziuni pentru 2021: România, cel mai bun pariu investițional
În ceea ce privește evoluția pieței de capital și a investițiilor în 2021, principalele motive de optimism enumerate de asset manageri au fost creșterea economică peste așteptări din ultimul trimestru al anului trecut, așteptată să continue, faptul că în România campania de vaccinare decurge bine ceea ce ar putea susține o recuperare economică mai rapidă dar și creșterea încrederii investitorilor, revenirea consumului, precum și efortul de consolidare fiscală, care va duce la menținerea ratingului suveran.
”Cred că cel mai important în acest moment este să ne adresăm populației care deține 134 de miliarde de lei în conturi curente în bănci. Cu siguranță, există alternative de plasament mult mai bune pentru ei decât să nu câștige nimic. Pentru acești bani există o ofertă investițională foarte largă la nivel local, fonduri de investiții, obligațiuni corporative, titluri de stat pentru populație. Ne aflăm într-un moment foarte bun, aș miza pe România atât pe partea de acțiuni cât și pe cea de instrumente cu venit fix. Cred că, în momentul de față, România este cel mai bun pariu investițional”, a spus Robert Burlan, Head of Investment, Raiffeisen Asset Management.
Aurel Bernat spune că, deși piața de capital a cunoscut o creștere bună în ultima perioadă și un avânt investițional, trebuie menținut optimismul dar este nevoie și de precauție în legătură cu evoluțiile viitoare.
”Cred că este confortabil pentru orice investitor să-și reseteze puțin nivelul așteptărilor, având în vedere că piața cere confirmarea acestor așteptări și să țină cont de importanța recurenței, investind lună de lună. Deci îi indrum pe investitori să se gândească la investiții pe termen lung, în primul rând, dar să încerce, în același timp, să își optimizeze nivelul de investiții recurente și să utilizeze Bursa ca pe o modalitate foarte bună de economisire, direcționând resursele spre o piață de capital eficientă, pe care România demonstrează că o are”, este de părere Aurel Bernat.
Dintre lecțiile anului pandemic 2020, specialiștii în investiții financiare au amintit importanța de a rămâne calmi în plină criză și de a acționa rațional, dar și faptul că nicio criză nu trebuie irosită, pentru că aceasta aduce nu numai riscuri ci și oportunități pe care este bine să le fructifici.
Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea