Cu o valoare medie la nivel naţional de 1.196 euro/mp util, indicele imobiliare.ro a atins în luna mai un nou nivel minim de la începutul crizei imobiliare. Preţul apartamentelor a evoluat diferit în marile oraşe ale ţării: dacă în Capitală şi în Constanţa s-a asistat la creşteri de preţuri atât la apartamentele vechi cât şi la cele noi, nu acelaşi lucru se poate spune despre celelalte mari oraşe analizate.

Timişoara este oraşul cu cel mai accentuat ritm de scădere a preţurilor la apartamente. În Iaşi diferenţele de preţ dintre apartamentele noi şi vechi rămân considerabile. Clujul s-a aliniat în cele din urmă trendului de scădere, în timp ce Braşovul devine încet un oraş scump.

Apartamentele vechi din Capitală au avut o evoluţie dinamică în luna mai. Valoarea indicelui pentru această categorie de apartamente a ajuns la 1.250/euro mp de suprafaţă utilă, cu 0,7% mai mult decât în luna precedentă. Apartamentele cu o cameră s-au scumpit cel mai mult, cu 2,1%, în timp ce apartamentele cu două, respectiv patru camere s-au scumpit cu 0,9%, respectiv 0,6%. Preţul apartamentelor cu trei camere a rămas neschimbat în luna mai.
0-52511-bucuresti.jpg

Braşov: apartamentele cu 3 şi 4 camere se scumpesc uşor

În luna mai, în Braşov, apartamentele vechi de mici dimensiuni au continuat să se ieftinească, în timp ce apartamentele mari cu 3 şi 4 camere s-au scumpit uşor, continuând evoluţia observată deja în luna aprilie. Apartamentele cu o cameră s-au ieftinit cu 1,2%, iar cele cu două camere s-au ieftinit cu 0,3%, ajungând la 958 euro/mp util. Şi în ceea ce priveşte evoluţia preţurilor apartamentelor mari, luna mai a fost în ton cu luna precedentă, astfel încât apartamentele cu trei şi patru camere din Braşov s-au scumpit cu 0,9%, respectiv 1,8%.
0-52510-brasov.jpg

Clujul îşi ajustează preţurile la nivelul cereri

Preţul mediu cerut pentru apartamentele din blocurile construite înainte de 1990 a ajuns la 1.042 euro/mp util, în scădere cu 2,8% faţă de luna mai. În mai, cea mai mare variaţie de preţ este întâlnită în cazul apartamentelor vechi cu o cameră, unde scăderea a depăşit 5%. Scăderi de preţuri se constată şi în cazul apartamentelor cu două şi trei camere: 3%, respectiv 2,3%. Faţă de aceeaşi lună a anului trecut, preţurile de strigare actuale pentru apartamentele vechi sunt cu până la 8,4% mai mici, cea mai mare diferenţă fiind înregistrată în cazul apartamentelor mici.
0-52512-cluj.jpg

Scumpiri pe linie în Constanţa

Preţul mediu de strigare al apartamentelor din blocurile vechi din Constanţa a crescut cu 0,5% în luna mai, ajungând la 1.035 euro/mp de suprafaţă utilă. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, diferenţa este de 10,8%. De altfel, toate tipurile de apartamente vechi s-au scumpit în ultima lună. Cea mai mare creştere a fost atinsă de apartamentele cu o cameră, a căror preţ mediu a crescut cu 1%. Apartamentele cu două camere s-au scumpit cu 0,2%, în timp ce apartamentele vechi cu trei camere afişează un preţ mediu cu 0,6% mai ridicat decât în luna precedentă. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cea mai mare diferenţă de preţ se înregistrează în cazul apartamentelor cu o singură cameră, 12,9%.
0-52513-constanta.jpg

Ieşenii continuă ieftinirile

Pretenţiile proprietarilor apartamentelor vechi din Iaşi au scăzut şi în luna mai. Apartamentele cu o cameră reprezintă singura categorie cu o evoluţie atipică, preţul lor mediu crescând sensibil, cu 0,1%. În schimb, preţul mediu al apartamentelor cu două camere a scăzut cu 1,5%, în timp ce în cazul apartamentelor cu trei camere, valoarea actuală este cu 3,5% mai mică. Evoluţia lunii mai nu face decât să întărească ideea conform căreia, în Iaşi, sunt căutate cu precădere apartamentele mici.
0-52514-iasi.jpg

Timişorenii au scăzut preţul sub 1.000 de euro/mp

În mai, preţul cerut de proprietari şi intermediari pentru un metru pătrat de suprafaţă utilă în cazul apartamentelor vechi a ajuns la 909 euro, cu 3,4% mai puţin decât în luna precedentă. Cel mai puţin afectate au fost apartamentele cu o cameră, de altfel singura categorie de apartamente vechi a cărei preţ se menţine încă peste pragul de 1.000 euro/mp. Apartamentele cu două şi trei camere au cunoscut un ritm de scădere asemănător: 3,7%, respectiv 3,5% în ultimele 30 de zile. Pe de altă parte, preţul apartamentelor cu patru camere a scăzut cu 5,5%, în luna mai, semn că cererea pentru această categorie imobiliară este în prezent foarte redusă.
0-52515-timisoara.jpg