Cum au fost irosiți bani suficienți cât pentru un nou spital?
RISE Project a scris recent că aceasta este „ povestea absurdă a milioanelor de măști uitate de guvern prin depozite și care ne costă pe toți peste 30 milioane de dolari.”
La aproape doi kilometri de aeroportul Otopeni, într-o hală împrejmuită cu sârmă ghimpată, sunt ascunse măști de protecție care ne-au costat „peste 30 de milioane de dolari”. Măștile au fost achiziționate în mai 2020, când o companie s-a folost de banii respective pentru a cumpăra aproape 96 de milioane de măști de protecție și a le aduce în țară.
În momentul de față, la un an distanță, circa 90 de milioane de măști au rămas în hala din tablă din Otopeni, enerând costuri suplimentare de depozitare. SImultan, alte 5,2 milioane de măști au ajuns la inspectoratele școlare, pentru a fi folosite în timpul examenelor naționale de anul trecut.
Măștile, blocate în depozit din cauza birocrației
„Măștile sunt în continuare în depozitul meu din cauza birocrației”, spunea Liviu Dragoș Rădulescu, proprietarul companiei Master Mind care operează hala din Otopeni, pentru sursa menționată. Totuși, când acesta a fost întrebat despre costul de depozitare, a răspuns următorul lucru: „Am un contract de confidențialitate și fără acordul proprietarilor nu pot să vă dau detalii”.
De asemenea, proprietarul companiei Master Mind susține că primește mai puțin decât încasează de obicei pentru astfel de servicii și că nu este nimic în neregulă cu măștile care au rămas în depozitul respectiv.
„Am avut controale cam de la toate autoritățile, inclusiv Poliție. În 20 de ani, n-am avut atâtea controale câte am avut în trei luni”, a spus Liviu Dragoș Rădulescu, potrivit sursei menționate.
Ministerul Energiei propune o soluție de avarie
Recent, ministerul Energiei a propus o soluție de avarie pentru a scăpa de măștile din depozit. Potrivit sursei menționat, Ministerul Energiei vrea să primească o parte din dividendele Societății de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE).
Drept acționar, ministerul are de încasat de la SAPE dividende de aproape 331 de milioane de lei pe anul 2020. Totuși, o parte din profit urmează să fie distribuit sub formă de măști de protecție, arată sursa menționată. Trebuie menționat că suma la care vrea ministerul să renunțe este de maxim 142 de milioane de lei.
Cel care a aprobat și achiziția măștilor anul trecut este Virgil Popescu, care conducea Ministerul Economiei la vremea respectivă. Amintim că în portofoliul Ministerelui se afla SAPE.