Din păcate, mulți au plătit scump refuzul vaccinării. Penalizările au variat. Dacă unii au continuat să activeze în armată, alții au primit pedepse nejuridice, și-au pierdut rangul și salariile, și-au văzut cariera încheiată sau au fost lăsați la vatră în mod dezonorant, scrie Militarytimes.
Sute de soldați au refuzat vaccinarea
Potrivit Pentagonului, aproximativ 350 de membri ai armatei au refuzat vaccinul între anii 1998 și 2000. Cel puțin 60 dintre ei au părăsit serviciul militar pentru a evita vaccinul. Alți 149 de soldați au fost forțați să iasă din serviciul militar pentru refuzul vaccinului între anii 2000- 2004.
Lt. colonelul Thomas Rempfer a fost un critic vocal al programului de vaccinare. A părăsit Garda Națională Aeriană din Connecticut în 1999 din cauza refuzului de se vaccina pentru antrax. Rempfer și colegul său, locotenent-colonelul Russ Dingle au condus eforturile, inclusiv mărturia în fața congresulu, de a pune capăt vaccinărilor obligatorii.
Dingle a murit de cancer în 2005, iar Rempfer continuă să facă presiuni pentru proiectul de lege care ar obliga Pentagonul să corecteze proactiv sancțiunile impuse militarilor care au fost pedepsiți pentru refuzul vaccinului.
În 2004, o hotărâre judecătorească a oprit programul obligatoriu de vaccinare al Pentagonului, declarând că cei șase ani de administrare a vaccinului au fost ilegali.
Cu toate acestea, când veteranii au atacat deciziile în fața instanței federale, judecătorii le-au respins cererile. O parte din cei pedepsiți și-au căutat dreptatea în justiție, dar doar câțiva au avut succes. Acum, și după mai bine de două decenii, unele cazuri rămân în așteptare în fața comisiilor de analizare a dosarelor militare.
James Muhammad a intrat în Corpul Pușcașilor marini în 1999 la vârsta de 24 de ani și a devenit sergent în mai puțin de doi ani. În 2001 a fost anunțat că trebuie să se vaccineze. A refuzat din motive religioase, după ce descoperise un edict musulman care nu-i permitea asta. Musulman convins, s-a confruntat cu o alegere: să nu se supună ordinelor comandanților sau să-și încalce propriile convingeri religioase. Sergentul James Muhammad se îndrepta spre Curtea marțială, fiind etichetat drept „obiector de conștiință”.
În aprilie 2003 s-a confruntat cu Curtea marțială
I s-a spus că este posibil să primească pedeapsa cu moartea și că nu-și va putea expune cazul pe baza unor argumente medicale sau religioase. Muhammad a pledat vinovat și a executat o parte a unei pedepse de 60 de zile, înainte de a reveni pentru scurt timp la unitatea sa. A fost apoi trimis acasă, fără niciun ban.
Un memorandum din 2018 care îndruma Pentagonul să revizuiască cazurile care implică nedreptăți părea să aibă legătură directă cu cazul lui Muhammad. La sfârșitul anului 2019 a primit prima veste bună:Corpului Marinei i-a acordat o medalie de bună conduită și l-a repus în drepturi.
În multe cazuri, contestațiile au fost respinse. Recent, cel puțin două cereri de corectare a sancțiunilor, una din 2019 și cealaltă în 2020, au fost aprobate de Marina SUA. Astfel, doi pușcași marini au primit înapoi banii și drepturile de care fuseseră privați.