Autoritățile din Statele Unite și Regatul Unit au pus lupa pe Rusia. Acestea investighează o posibilă încălcare, prin tranzacţii cu criptomonede, a sancţiunilor impuse în urma războiului din Ucraina.
SUA și Regatul Unit sunt cu ochii pe Rusia. Este vorba despre o investigație masivă care evaluează criptomonede în valoare de aproximativ 20 de miliarde de dolari.
Rusia ar fi păcălit sancțiunile
Acestea ar fi fost realizate realizate prin intermediul unui instrument virtual de schimb stabilit în Rusia, conform Bloomberg. Aceste tranzacții ar reprezenta una dintre cele mai mari încălcări ale sancțiunilor impuse după invazia din Ucraina.
Plățile investigate ar fi fost efectuate prin intermediul pieței virtuale de schimb de valută Garantex, cu sediul în Moscova, folosind criptomoneda Tether.
Criptomoneda respectivă are în circulație echivalentul a aproximativ 100 de miliarde de dolari americani, scrie sursa menționată.
Compania Garantex se află sub sancțiuni din partea SUA și a Regatului Unit din cauza suspiciunilor că facilitează delicte financiare și tranzacții ilicite în Rusia.
Această investigație reprezintă unul dintre multiplele eforturi ale Occidentului de a limita fluxul de fonduri către Rusia, în contextul sancțiunilor impuse în urma sprijinului acordat de aceasta în războiul cu Ucraina.
Exporturile rusești de petrol încep să încetinească
În altă ordine de idei, exporturile rusești de petrol încep să încetinească. După izbucnirea războiului din Ucraina, rafinăriile din India, al doilea cel mai mare client al Rusiei, după China, nu vor mai primi nave petroliere deținute de Sovcomflot PJSC, compania rusă de stat, din cauza riscului asociat cu sancțiunile.
Amintim că SUA au intensificat, din octombrie 2023, sancțiunile împotriva flotei de petroliere care transportă petrolul rusesc. Ca rezultat, multe dintre aceste nave au rămas neutilizate. Cantități crescânde de petrol rusesc se adună pe oceane, conform analiștilor de la Kpler.
Aceste schimbări vor contribui treptat la reducerea veniturilor Rusiei din petrol, un obiectiv politic esențial pentru SUA și aliații săi. Cu toate sancțiunile impuse, Rusia a reușit să exporte în continuare volume semnificative de petrol.
Deși nu se preconizează reduceri semnificative în aprovizionare la acest moment, întrebarea este: „Până unde vor merge autoritățile occidentale în intensificarea presiunilor?” în contextul în care prețul barilului de petrol se apropie de 90 de dolari americani, a mai scris sursa menționată.
„Sporesc presiunile asupra exporturilor ruseşti de petrol, în special către India. Suntem în stadiul în care fricţiunile legate de sancţiuni devin extrem de evidente”, a explicat Richard Bronze, directorul executiv al companiei de consultanţă Energy Aspects Ltd.