Cum au plănuit sovieticii să doboare marina americană? Au creat o forță formidabilă
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Uniunea Sovietică avea un plan special pentru a doborî flota de portavioane a Statelor Unite. Acestea erau o armă puternică și flexibilă care putea opera la periferiile puterii Sovietice, putând să sprijine operațiunile de pe teren sau chiar să lanseze atacuri nucleare, conform celor scrise de nationalinterest.org
Marina sovietică și forțele aeriene au construit crucișătoare de luptă, crucișătoare, submarine și bombardiere înarmate cu rachete anti-nave pentru a distruge portavioanele americane și a asigura victoria împotriva Europei de Vest.
Portavioanele americane au devenit o obsesie pentru forțele sovietice
În timpul Războiului Rece, marina Statelor Unite a menținut o flotă mare și robustă. În 1984 opera 13 portavioane, o combinație de nave convenționale și nave pe bază de energie nucleară, cu aproximativ 85 de aeronave.
Una din fricile cele mai mari ale sovieticilor era posibilitatea unui atac în Marea Norvegiei, cu ajutorul a mai multe portavioane, deoarece un astfel de eveniment ar fi pus în pericol baze navale și aeriene ale acestora. Mai mult, un astfel de atac ar fi deschis calea către incursiuni în teritoriul de nord vest al URSS, împiedicând abilitatea forțelor sovietice de a domina Atlanticul de Nord și nu numai.
Totuși, cel mai grav pericol era, din perspectiva Moscovei, armele nucleare care se aflau de multe ori la bordul portavioanelor americane. Posibilitatea ca unul sau mai multe portavioane inamice să opereze pe coasta URSS, aflându-se constant în mișcare și cu maxim bombardiere nucleare, reprezenta o grijă masivă pentru liderii sovietici.
Potrivit sursei menționate, portavioanele americane au devenit o obsesie pentru forțele sovietice navale și aeriene, ambele dezvoltându-se pentru a le opri. Utilizând o combinație de nave de luptă, submarine, bombardiere pe rază lungă și poate chiar arme nucleare, Uniunea Sovietică a plănuit să doboare rapid forțele americane. Doborârea platformelor anti submarin ar fi ajutat în mod substanțial efortul submarinelor sovietice de a izola Europa de Vest.
Astfel, Uniunea Sovietică a creat o forță formidabilă de crucișătoare cu rachete ghidate și crucișătoare de luptă. Cele trei crucișătoare cu rachete ghidate de clasă Slava aveau o lungime de aproximativ 186 de metrii, cântăreau 12.000 de tone era capabile de viteze ce atingeau 32 de noduri, un lucru important atunci când doreai interceptarea portavioanelor.
Sursa menționată amintește că Uniunea Sovietică era o putere terestră, iar forțele navale sovietice erau pe locul 3 la rând pentru resursele naționale. În cele din urmă, distrugerea portavioanelor americane a ajutat ofensiva terestră în Europa de Vest, unde sovieticii credeau că războiul putea fi pierdut sau câștigat.
Sursa foto: Dreamstime