Tarife mai mici cu până la 20%, micul dejun din partea casei, accesul gratuit la piscină şi la sala de fitness. Acestea sunt mişcările prin care managerii unităţilor de cazare de la munte au reuşit, după un debut de sezon dezamăgitor, să ridice gradul de ocupare la peste 90%.
Proprietarii de hoteluri şi pensiuni din zonele montane au înţeles că, dacă nu-şi reconsideră strategia de atragere a clienţilor, vor pierde în favoarea litoralului şi bruma de turişti pe care îi aveau. Ca urmare, cei mai mulţi dintre ei au scăzut tarifele cu 10% până la 20% ori au inclus micul dejun în preţul camerei. În plus, hotelierii montani au acompaniat reducerea de tarife cu introducerea mai multor facilităţi, precum accesul gratuit la piscină, saună sau sala de fitness. Preţul mediu pentru o noapte de cazare la un hotel montan în plin sezon este de aproximativ 200 de lei, având inclus şi micul dejun, devenind astfel o alternativă avantajoasă pentru turiştii de weekend. De exemplu, cazarea la trei stele în complexul Cheile Grădiştei costă 200 de lei (cu mic dejun inclus), în vreme ce la Mamaia, la hotelul Central, tot de trei stele şi cu mic dejun inclus, turistul va plăti 340 de lei. Ambele hoteluri sunt dotate cu piscină. Diferenţa de preţ se simte şi la patru stele. Astfel, cei care optează pentru munte vor plăti la hotelul Orizont din Predeal 300 de lei pentru o noapte de cazare, cu mic dejun inclus. Pe litoral, o noapte la Yaki costă 850 de lei. Cele două unităţi de cazare sunt clasificate la patru stele, au fost modernizate recent, sunt dotate cu saună şi piscină şi se bucură deja notorietate în turismul intern. „Preluând modelul litoralului, hotelierii de la munte au început să-şi ajusteze, pe lângă tarife, şi strategia. Mai nou, au acceptat să intre şi în programul early booking, care va fi demarat în septembrie“, explică Traian Bădulescu, consilierul de presă al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).
La Bran şi Moeciu, ca-n vremurile bune
Valea Prahovei şi zona agroturistică Bran-Moeciu beneficiază de o capacitate totală de cazare de aproximativ 50.000 de locuri, după cum estimează Traian Bădulescu. Aproape 99% din aceste locuri au fost ocupate în primul weekend al lunii august.
„S-a simţit faptul că proprietarii din judeţul Braşov au micşorat tarifele cu până la 20%, s-au creat noi centre de agrement, iar hotelurile şi pensiunile au început să aibă şi piscină, lucru care contează pentru turistul român“, spune Mioara Stoian, preşedintele de onoare al ANTREC Braşov.
„De remarcat că şi vremea a ţinut cu muntele în acest an teribil de călduros“, adaugă ea, precizând că trecut, în zona Bran-Moeciu, au fost în weekendul peste 15.000 de turişti, faţă de o medie de 10.000 de persoane înregistrată în alte perioade. În acest sezon estival, pensiunile de pe Valea Prahovei şi cele agroturistice din judeţul Braşov au avut un grad mediu de ocupare de 70%, cu 15% sub cel din sezonul precedent. În sezonul curent, în staţiunile montane au fost găzduiţi 500.000-600.000 de turişti, potrivit unor estimări.
Tariful mediu practicat anul acesta de pensiunile agroturistice din zona Bran-Moeciu s-a situat între 60 şi 100 de lei pe noapte, cu micul dejun inclus. Între facilităţile oferite se numără închirierea de biciclete sau excursii cu ghizi acreditaţi. „Iar, la plecare, turiştii pot achiziţiona şi produse locale tradiţionale româneşti, recomandate de cei de la gazde“, adaugă Mioara Stoian.
La munte sau la mare?
3* O noapte de cazare cu mic dejun la complexul Grădiştea costă 200 de lei.
4* La hotelul New Montana din Sinaia, tariful pe cameră cu mic dejun este de 260 de lei.
5* Cazarea la hotelul Lux Garden din Azuga costă 155 de euro pe noapte.
PENSIUNE O noapte la Pensiunea Căsuţa din Poveşti costă 70 de lei.
3* O noapte de cazare cu mic dejun la Hotelul Central costă 340 de lei.
4* La hotelul Insula din Neptun, tariful este 360 de lei.
5* Turistul plăteşte 192 de euro pentru o noapte la hotelul Vega din Mamaia.
PENSIUNE La Pensiunea Napoli din Mamaia, preţul unei nopţi de cazare este 150 de lei.