Distrugerea Tunelului Canalului Mânecii cu o bombă nucleară a fost luată în calcul de Londra, scrie NationalInterest.
Acest „Brexit nuclear” i-ar fi ținut pe „barbari la porțile Calaisului”. Sunt cuvintele unui oficial britanic în timpul Războiului Rece, citat de Independent.
Ziarul britanic a dat peste planul Londrei într-o arhivă guvernamentală. De asemenea, bomba ar fi devastat coastele Angliei și Franței, apărarea fiind numită „Mai bine mort decât roșu”.
Ideea bombei a apărut prima dată în 1959, când Tunelul Canalului a fost propus ca mijloc de conectare a Marii Britanii cu continentul european. Ideea a declanșat însă temeri în rândul oficialilor britanici. Timp de secole, canalul a fost bariera naturală a Marii Britanii.
„Șanțul” care a ținut la distanță armatele lui Napoleon și Hitler (dar și imigranții de astăzi).
În cazul unei invazii sovietice, tunelurile și podurile din toată Europa ar fi fost aruncate în aer. Dar Chunnel este un tunel feroviar lung de peste 49 de km, ceea ce ducea la temeri că explozibilii convenționali nu ar fi fost suficienți.
„Problema era că, potrivit inginerilor Channel Tunnel Group, tunelul nu ar fi fost distrus de o explozie de o magnitudine foarte mare, deoarece forța deflagrației ar fi fost disipată de-a lungul tunelului”, a declarat un oficial al Apărării în 1974.
Explozibilii nucleari ar fi reușit ce nu reușeau cei convenționali. A existat și aici o problemă: „O explozie atomică în tunel ar putea avea un efect de „mortar” putînd provoca daune nu doar în tunel, ci și în zona înconjurătoare”.
Prin urmare, comitetul de planificare a fost de acord că cel mai bine este să nu îi informeze pe francezi că teritoriul lor va fi distrus. Unii oficiali britanici s-au întrebat și dacă ideea nu este lipsită de sens: dacă armata sovietică putea ajunge la Calais fără a declanșa un război termonuclear atunci Marea Britanie putea fi oricum cucerită. Iar francezii s-ar fi predat.
Ar fi fost și mai surprinzător dacă Marea Britanie nu ar fi planificat să arunce în aer Tunelul Canalului Mânecii. Britanicii, din punct de vedere geografic, au fost întotdeauna sensibili la invazia din Strâmtoarea Dover.
Ideea unui tunel peste canal a fost propusă de un inginer francez în 1802, dar timp de aproape trei secole au existat temeri că structura va deveni o cale de invazie.
În 1914, Churchill chiar a sugerat ca tunelul ar fi trebuit să cuprindă și un pod care putea fi ridicat pentru a ține „invadatorii francezi” afară. Chiar dacă Franța și Marea Britanie erau la acea vreme aliate.
Construcția tunelului din Canalul Mânecii a început abia în 1988. Și s-a încheiat în 1994. Putin ar putea fi noul bogeyman al Europei, dar singura modalitate prin care tancurile rusești ar putea ajunge acum în Calais ar fi ca exponate de muzeu.