Mai există plasamente avantajoase de capital, după ce Brexit-ul a provocat un cutremur pe burse şi în domeniul valutar? Unde ne mai putem investi banii?
Referendumul care a decis ieşirea Marii Britanii din UE a generat un tablou greu de imaginat în urmă cu o săptămână sau două: bursele au pierdut 2.000 miliarde de dolari, lira sterlină s-a prăbuşit la cel mai slab nivel din ultimii 31 de ani.
Stere Farmache, fostul preşedinte al BVB, vede partea plină a paharului.
"Orice turbulenţă în piaţă oferă şi oportunităţi. Totdeauna impactul emoţional este mult mai mare decât realitatea în sine", a declarat Farmache.
"Consider că scăderile înregistrate sunt marcate emoţional în proporţie de 30-40%. Cei care cred în economia britanică nu ar trebui să se sperie, ci să parieze în continuare. Restrângerea relaţiilor cu Uniunea Europeană va duce la o migrare către alte active pe care capitalul englezesc le are în vedere", a adăugat fostul şef al BVB.
Economistul Aurelian Dochia aminteşte că nu nu se potriveşte acelaşi sfat tuturor celor care joacă pe pieţele valutare şi de capital, pentru că profilul jucătorilor diferă.
"Investitorilor vulnerabili la risc le-aş recomanda să nu se aventureze în această perioadă", a afirmat Aurelian Dochia.
"Pentru cei cu toleranţă la risc există oportunităţi de cumpărare pe pieţele de acţiuni, care au pierdut în aceste zile 2 trilioane de dolari, astfel că aici se va produce o revenire. La monede se poate specula pe lira sterlină, dar nu aş putea să fiu sigur că săptămâna asta sau cea viitoare se va înregistra minimul. Pe zi ce trece asistăm la declaraţii ale autorităţilor din Marea Britanie şi Uniunea Europeană, declaraţii care menţin volatilitatea. Pentru cei care vor să meargă pe active sigure, opţiunile sunt aurul şi francul elveţian, deşi banca centrală a Elveţiei a declarat că nu va lăsa moneda proprie să se aprecieze prea tare", a menţionat Dochia.
Soros a anticipat ca Brexit-ul va reduce lira sterlină cu 15-20%
George Soros, miliardarul recunoscut pentru speculaţiile pe lira sterlină din 1992, nu a pariat împotriva lirei înaintea votului privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, dar a făcut profit de pe urma altor pariuri care au legătură cu rezultatul votului, a declarat, luni, un purtător de cuvânt al omului de afaceri, transmite Reuters.
La referendumul organizat la finele săptămânii trecute, 51,9% dintre alegătorii din Marea Britanie au votat în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană. "George Soros nu a speculat împotriva lirei şi a susţinut ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană. În realitate, George Soros a adoptat o poziţie 'long' pe lira sterlină până la vot. Cu toate acestea, din cauza perspectivelor sumbre de pe pieţele mondiale, George Soros a făcut profit de pe urma altor investiţii", a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al omului de afaceri.
Înainte de referendumul de săptămâna trecută, George Soros a avertizat că un vot în favoarea Brexit ar duce la o depreciere a lirei sterline cu 15% şi posibil chiar cu peste 20%.
Citiţi şi:
Principalele burse au pierdut 2.000 de miliarde de dolari după Brexit
Acţiunile celor mai mari bănci britanice, suspendate de la tranzacţionare la bursa din Londra
Bancherii fug din Londra! Capitala Marii Britanii ar putea pierde…
Lira sterlină, grav lovită din nou! E la minimul ultimilor 31 de ani