Centrul de Informare al Comisiei Europene
Rubrica Stirea Zilei prezinta adesea programe de finantare recent lansate. Clic pe Oportunitati de finantare pentru informatii despre programele in derulare si pentru graficul oportunitatilor.
Programe de finantare, cautare avansata (stanga sus) – dupa cuvantul cheie, sursa de finantare, politica de finantare, sector, capitol de negociere, beneficiari directi, beneficiari finali. Programele mai pot fi listate geografic: zonele pentru care sunt/au fost deschise, zonele unde au/au avut impact (regiune, judet, localitate). Conceput de DC Communication, site-ul a fost lansat recent intr-o forma noua. Prezinta prompt noutatile legate de UE, stirile fiind actualizate chiar si de mai multe ori pe zi.

Site-ul Bancii Mondiale

Prezinta informatii despre proiectele mari, de infrastructura, finantate de Banca Mondiala.
Cunoasterea acestora va fi utila firmelor care vor dori sa se implice in executarea de lucrari, in regim de subcontractare.
Clic pe Projects Portfolio – cu subcategoriile Proiecte implementate, in curs de implementare, proiecte in pregatire si realizate.
Domeniile transporturi, educatie, reabilitarea scolilor, cadastru, telecomunicatii, drumuri, agricultura, servicii sociale, dezvoltare rurala, sanatate sunt doar cateva exemple de domenii in care s-a implicat Banca Mondiala. Mai pot fi gasite informatii despre programul de granturi mici Small Grants Program – Guidelines and Application Form. Foarte importanta este pagina cu oportunitati, care anunta achizitii, granturi pentru ONG, burse.

Paginile ambasadelor si linkuri utile

Clic pe Department for International Development, dreapta SMALL GRANTS SCHEME, (SGS), FOR ROMANIA.
Despre programele de cooperare romano-olandeze gasiti informatii la Senter, agentia specializata a Guvernului Olandei: www.sen-ter.nl, cuvant cheie Romania. Pagina Ministerului de Afaceri Externe al Japoniei – www.mofa.go. jp/policy/oda/index.html unde este prezentat programul ODA (Official Development Assistance). Pentru Ambasada Frantei clic www.ambafrance.ro, iar pentru Ambasada SUA, www.usembassy.ro.
Alte adrese utile: site-ul fundatiei CRIMM – www.crimm.ro, precum si al Ministerului IMM si Cooperatiei – www.mimmc.ro. Site-ul UNDP: www.undp.ro, Fondul Roman de Dezvoltare Sociala www. frds.ro.

Programe Arta,Cultura, Media

Fundatia Concept anunta deschiderea competitiei pentru Componenta culturala Arta si Cultura (www.concept.ro, clic Noutati). Scopul prgramului: promovarea schimbarilor structurale in domeniul politicii culturale.
Se va acorda prioritate proiectelor pe termen lung de tip cross-border, care vor urmari: legislatia si politica fiscala in domeniul cultural, transformarea infrastructurii existente in una mai flexibila, actiuni de training, comunicare multiculturala. Maximum grant: 20 mii euro. Deadline: 15 ianuarie 2002. Formulare si aplicatii: pe site-ul fundatiei, contact e-mail: info@ concept.osf.ro.
Alte adrese: Reteaua Open Soros Network: www.osf.ro.
Programe tineri: www.eurotin.ro.

Curier finantari

Laszlo Potozky, Miercurea Ciuc, Harghita, director al Fundatiei pentru Parteneriat Environmental Partnership Foundation, unul din principalii finantatori ai proiectelor de protectia mediului, derulate de organizatii neguvernamentale din Romania.”In decursul ultimilor doi ani de cand am devenit fundatie finantatoare, am finantat prin programele „Parteneriatul pentru Mediu” si „Intarirea cooperarii ONG din bazinul Tisei” aproximativ 100 de proiecte, valoarea acestora depasind 7,5 miliarde lei. Pe langa aceste doua programe urmeaza sa demaram unul nou ce se va numi LIVING HERITAGE (Mostenire Vie) incepand din 2002, in parteneriat cu Fundatia King Baudoin din Belgia si Fundatia Carpatica. Totodata, se preconizeaza ca vom reusi sa mentinem un nivel al finantarilor de sase-opt miliarde lei anual, cel putin pana in anul 2006.
Sunt interesat de gasirea unui partener strain pentru colaborare in sistem de lohn in confectii, ca si a unuia pentru furnizarea de centrale termice second-hand si de profile pentru geamuri termopan. Unde ma pot adresa pentru a putea intra in contact cu firme interesate de colaborare sau de parteneriat cu societati din Romania? De asemenea, sunt interesat si de programe de finantare interne sau externe sau programe de asistenta, in genul celui mentionat intr-unul din numerele ziarului dumneavoastra (asistenta olandeza-NMCP). Cu cine pot intra in contact pentru acest gen de asistenta (NMCP)?”
Programele internationale de finantare va dau posibilitatea si de a gasi parteneri. Un exemplu este chiar programul indicat de dvs., NMCP, pentru care va fi util sa contactati Business Development Group la casuta postala F17 – oficiul postal 39, Bucuresti, fax: 01 – 210.43.77, e-mail bdg@dial.kappa.ro.

Mariana Solovastru: „Intentionez sa infiintez o ONG intr-o comuna din judetul Suceava, cu obiect principal de activitate pregatirea resurselor umane locale, training, recalificare etc., mai ales in perspectiva implementarii programului SAPARD, precum si a altor programe in curs de lansare. Ar fi posibil sa primesc consultanta, finantare chiar pentru infiintarea si dotarea unui astfel de ONG?”
De ce nu? Va trebui sa gasiti programul potrivit. Speram sa va fie de folos instrumentele de cautare indicate in acest numar.

Constantin se arata interesat de programul de finantare Phare. „Problema mea: Acum ceva timp am initiat constructia unei pensiuni in judetul Vrancea. Constructia nu este inca terminata, iar cheltuielile de finisare se ridica la 80 mil. lei.”
Despre programul de credite Phare cu o componenta nerambursabila gasiti informatii in Capital nr. 48/29 noiembrie 2001. Cand programul va deveni operational, institutia contractanta va oferi si asistenta, inclusiv pentru partea juridica.

Multumim tuturor celor care au avut un gand bun pentru Capital de sarbatori.

Finantari importante pentru infrastructura de transport si locuinte

Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei a negociat dur pentru proiectele de investitii. Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) va finanta cu 50 milioane euro realizarea variantei de ocolire a orasului Pitesti, aflata pe Coridorul IV paneuropean. Contractul de imprumut urmeaza a fi semnat in acest an. De asemenea, BERD va finanta proiectul de modernizare a catorva statii feroviare regionale cu alti 50 milioane euro, precum si proiectele de modernizare a unor vagoane de calatori si de marfuri.
Banca Europeana de Investitii (BEI) va semna anul acesta un contract de imprumut in valoare de 250-300 milioane euro, bani necesari pentru realizarea etapei a V-a si partial a VI-a din programul de reabilitare a drumurilor nationale. Alaturi de BEI, va participa la finantarea acestui proiect si Deutsche Bank cu aproximativ 50 milioane dolari. BEI are, de asemenea, in vedere acordarea altor 55 milioane euro pentru proiectul de asigurare a navigabilitatii pe canalul Sulina.
Aproximativ 70 de drumuri comunale vor fi reabilitate cu bani proveniti din Fondul kuweitian pentru dezvoltare economica araba. Contractul de imprumut, a carui semnare se pregateste in prezent, vizeaza o suma de 40 milioane dolari.
„Vor veni finantari importante si de la Comisia Europeana, prin facilitatea ISPA. Astfel, 71,72 milioane euro vor fi alocati pentru construirea autostrazii Bucuresti-Cernavoda, 43,43 milioane euro pentru largirea la patru benzi a drumului national Bucuresti-Giurgiu, 87,75 milioane euro pentru programul de reabilitare a drumurilor nationale, etapa a IV-a, pe sectiunea Craiova-Drobeta Turnu Severin si Drobeta Turnu Severin – Lugoj,
60 milioane euro pentru varianta de ocolire a orasului Sibiu, precum si aproximativ 231,72 milioane euro pentru reabilitarea liniei de cale ferata Bucuresti-Constanta. In realizarea proiectelor, am facut, cred eu, cel mai important pas: obtinerea banilor”, declara Marius Sorin Bota, secretar de stat in MLPTL.r
MLPTL a angajat negocieri si pentru obtinerea finantarii necesare pentru constructia de locuinte pentru tineri. Astfel, in 20 iunie, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va lua in discutie acordarea a 60 milioane USD pentru acest proiect, ca prima transa dintr-un imprumut de 100 milioane USD.r
r
Finantari obtinute in 2001r
Sume rambursabiler
– Cofinantare si intretinere drumuri – Deutsche Bank – 44,4 mil. USDr
– Constructie centura Pitesti – BERD – 66,7 mil. USDr
– Reabilitare drumuri nationale etapa IV – BEI – 245 mil. USDr
– Reabilitare tronsoane pe linia de cale ferata Bucuresti – Constanta – JBIC – 255,6 mil. USDr
– Reabilitare locomotive Diesel Electrice 2100 CP – Deutsche Bank AG Tokyo – 111,1 mil. USDr
– Achizitie 2 aeronave Boeing 737 – PEFCO + ING Barings – 91,1 mil. USDr
– Constructie locuinte pentru familiile tinere etapa I, BDCE, 100 mil. USD, prima transa de 12 mil USD primita in decembrie 2001r
Sume nerambursabiler
– constructia variantei de ocolire a orasului Sibiu, la standard de autostrada – 67,8 mil. euror
– reabilitarea DN 6, sectiunea Drobeta Turnu Severin – Lugoj – 138 mil euror
– Imbunatatirea sigurantei rutiere – 3,5 mil. euror
– Imbunatatirea sigurantei maritime – 12,7 mil. euro (Sursa: MLPTL)r