Cunoscutul pilot Titi Aur, multiplu campion de raliuri și cel care a pus bazele Școlii de Conducere Defensivă și Pilotaj recomadă şoferilor să aibă montate cauciucurile de iarnă, să aibă lichid de parbriz şi rezervorul plin.
„ Este foarte important ca atunci când ne aflăm la drum lung să testăm aderența mașinii. De e xemplu, dacă drumul este liber, este indicat să frânăm puțin mai brusc, la o viteză de 50-60 de km/h și dacă intră în funcțiune ABS-ul înseamnă că aderența este scăzută. Cea mai importantă manevră, atunci când este polei și spatele mașinii pleacă spre stânga, este să virăm tot în stânga. De asemenea, când spatele mașinii pleacă în dreapta, virăm tot în dreapta”, explică Titi Aur.
Ce ar trebui să avem în portbagaj
– Pătură
– Aditiv pentru spălarea parbrizului
– Racletă/spray degivrant
– Cabluri de curent
– Bateria telefonului mobil încărcată la maximum, un cablu de încărcare pentru maşină sau un încărcător de baterie portabil
– Torţe de avertizare sau triunghiuri reflectorizante
– Apă îmbuteliată şi batoane de ciocolată sau cereale, pentru energie
– Lanternă şi un set suplimentar de baterii
– Nisip
– Kit-ul standard de urgenţă pe timp de iarnă: lopată, cric, roată de rezervă, cabluri de remorcare, cabluri de pornire, o racletă, o perie de zăpadă
– Trusă de prim-ajutor
Verifică constant dacă ţeava de eşapament nu este acoperită de zăpadă. Nu ţine constant motorul pornit, ci doar câteva minute în fiecare oră. Petrece cât mai mult timp în maşină, acolo ai toate proviziile şi eşti ferit de viscol şi alte pericole asociate vremii rele. Ieşi doar cât să-ţi cureţi ţeava de eşapament de zăpadă şi parbrizul.
Poliţia Română le recomandă şoferilor ca înainte de a pleca la drum să se informeze despre condiţiile de trafic şi dacă nu e musai să se deplaseze să renunţe la călătorie. Condiţiile meteo, condiţiile de deplasare şi riscurile din trafic pot fi aflate la numărul de telefon 021.9360, informează Poliţia Română. Aceasta îi sfătuieşte pe şoferi să nu părăsească localităţile de domiciliu, iar dacă au rămas înzăpeziţi să caute adăpost în cea mai apropiată localitate. Dacă călătoria nu poate fi amânată, cel mai bine este să apelaţi Dispeceratul Comandamentului Central de Iarnă, unde pot fi obţinute informaţii legate de trasee şi starea drumurilor.