Congelarea alimentelor este un sistem eficient de inhibare a dezvoltarii microorganismelor, astfel încât respectivele produse să fie păstrate în condiții bune săptămâni sau luni, fără a afecta proprietățile organoleptice.
Acest lucru se datorează faptului că majoritatea agenților patogeni nu se pot dezvolta la temperaturi de sub 4 °C. Toată lumea care congelează diferite produse, în mod special, carne, știe că dezghețarea cărnii de mai multe ori poate crește anumite modificari biochimice.
Odată cu pierderea sucului din carne, scade și conținutul de vitamine solubile – B1, B2, B12). În plus, există unele riscuri pentru sănătate.
De fiecare dată când decongelam un produs, acesta se va deshidrata din ce în ce mai mult, potrivit Rachaelrayshow.
În cazul cărnii, trebuie să avem și mai multă grijă. De fiecare dată cand o decongelăm este posibil să o contaminam cu bacterii care o pot strica și ne pot pune în pericol sănătatea.
Dacă vi se pare că de fiecare dată când dezghețați carnea nu e la fel de bună și suculentă ca înainte, acest lucru putea fi cauzat de faptul că ați congelat-o în mod greșit. Expertul financiar Lauren Greutman spune că dacă vrem să economisim bani, e bine să cumpăram o cantitate mai mare de la măcelări. Iar depozitarea sa la congelator, cât mai corect, va face, în mod sigur, ca aceasta să-și păstreze toate calitățile. În acest sens, experții recomandă următoarea tehnică de congelare a cărnii:
- Înfășurați carnea în folie de plastic
- Apoi înfășurați din nou carnea și în folie de aluminiu și asigurați-vă că este înfășurată strâns
- Puneți carnea astfel bine înfășurată într-o pungă pe care o puteți sigila.
- Pe o etichetă, scrieți ce fel de carne ați congelat și data la care ați pus-o în frigider
- Apoi, puteți să o puneți în frigider!
Chiar dacă temperatura sub 0° previne creșterea numărului de bacterii, alimentele sufera modificari în timp. Fie ca le cumprăm gata congelate sau proaspete, iată cât timp se pot păstra diferite categorii de produse pe care le consumăm frecvent.
Cât poate sta carnea la congelator
Cel mai frecvent congelat aliment, carnea poate fi păstrată, în funcție de tipul ei, între o lună și 12 luni. De pildă, carnea crudă are o perioadă mai lungă în care rămâne nealterată. Carnea de porc poate fi ținută la congelator cel mult 6 luni, carnea de vitel și de miel până la 9 luni, iar cea de curcan, pui sau vită până la 12 luni.
Pe de altă parte, carnea procesată poate fi congelată pentru mai puțin timp. De exemplu, șunca, baconul sau cârnații se pastrează maximum 2 luni.
Produsele lactate
Brânza rezistă la congelator cu atât mai mult cu cât este mai maturată. Branzeturile tari, precum parmezanul, se mentin 6 luni la congelator fara probleme, insa branza de vaci trebuie consumata dupa maxim 1 luna.
Iaurtul se pastreaza 1-2 luni, iar inghetata are o durata “de viata” asemanatoare. Untul, in schimb, poate fi congelat pentru 6-9 luni, iar laptele poate fi pastrat pentru 3-6 luni.